x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul mai mic al liderului nord-coreean Kim Jong-il preia controlul poliţiei secrete

Fiul mai mic al liderului nord-coreean Kim Jong-il preia controlul poliţiei secrete

24 Iun 2009   •   00:00

Kim Jong-un, fiul mai mic al preşedintelui nord-coreean Kim Jong-il, care ar fi fost desemnat succesor de tatăl său, a preluat controlul asupra poliţiei secrete.



Kim Jong-il i-a înştiinţat pe oficialii Departamentului Securităţii de Stat că fiul său Kim Jong-un, în vârstă de 26 de ani, este noul lor comandant, în timpul unei vizite a celor doi la sediul poliţiei secrete, a anunţat ziarul Dong-A Ilbo, citând surse neidentificate.

"Voi trebuie să-l trataţi pe tovarăşul Kim Jong-un ca pe un comandant al serviciilor. Protejaţi-l cu viaţa voastră pe tovarăşul Kim Jong-un aşa cum aţi făcut-o pentru mine în trecut", a declarat Kim Jong-il, citat de ziar.

Poliţia secretă, care urmăreşte dizidenţii şi efectuează misiuni de spionaj în străinătate, se află sub controlul lui Kim Jong-il din 1987, a precizat ziarul sud-coreean.

Presa sud-coreeană, citând un deputat, afirmase la începutul lunii iunie că Kim Jong-il, a cărui stare de sănătate face obiectul unor speculaţii, şi-a desemnat cel de-al treilea fiu pentru a-l succeda la putere.

La începutul lunii ianuarie, presa sud-coreeană anunţase deja că "liderul drag" îşi organizase succesiunea în favoarea celui mai tânăr dintre fiii săi.

Problema succesiunii lui Kim Jong-il, aflat la putere din 1994, este cu atât mai acută cu cât, potrivit oficialilor sud-coreeni şi americani, liderul nord-coreean a fost victima unui atac cerebral la mijlocul lunii august, dar s-a recuperat de atunci şi continuă să deţină puterea la Phenian.

Kim Jong-un nu a fost citat până în prezent de către analişti drept cel mai bine plasat pentru a-l succeda pe tatăl său, favoritul fiind fratele său mai mare, Kim Jong-nam, în vârstă de 37 de ani.

Pentru unii experţi, recenta demonstraţie de putere a Phenianului, marcată de un test nuclear ce a sfidat avertizările comunităţii internaţionale, se înscrie în strategia lui Kim vizând reafirmarea autorităţii sale în vederea pregătirii succesiunii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe jong-il kim jong-il