x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Flacăra olimpică a fost aprinsă de Înalta Preoteasă şi şi-a început drumul spre Londra (VIDEO)

Flacăra olimpică a fost aprinsă de Înalta Preoteasă şi şi-a început drumul spre Londra (VIDEO)

10 Mai 2012   •   11:59
Flacăra olimpică a fost aprinsă de Înalta Preoteasă şi şi-a început drumul spre Londra (VIDEO)

Flacara olimpica pentru Jocurile Olimpice de vara de la Londra a fost aprinsa, astazi, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Olimpia, situl in care au avut loc primele Jocuri ale antichitatii. Flacara a fost aprinsa de Inalta Preoteasa, intruchipata de actrita Ino Menegaki, cu ajutorul razelor solare si al unei oglinzi, in fata templului zeitei Hera, care are o vechime de peste 2.500 de ani.

In cadrul aceleiasi ceremonii, torta olimpica a fost de asemenea aprinsa de la flacara sacra si si-a inceput calatoria spre Londra, primul sau purtator fiind campionul mondial Spyros Gianniotis, un inotator grec nascut in Liverpool.

Torta va calatori pe teritoriul Greciei timp de o saptamana, inainte de a intra in Marea Britanie pe 18 mai, la Cornwall, punctul final fiind Stadionul Olimpic din Londra, pe 27 iulie, cand este programata festivitatea de deschidere a JO 2012.

'Ceremonia din aceasta dimineata ne aminteste ca avem o responsabilitate, sa inspiram oamenii tineri. Pe parcursul tortei olimpice, tinerii vor avea un rol important, la fel cum au avut in viziunea olimpica a lui de Coubertin', a declarat Sebastian Coe, presedintele comitetului de organizare a Olimpiadei de la Londra.

Obiceiul aprinderii flacarii olimpice a fost folosit pentru prima oara la Amsterdam, in 1928, iar torta olimpica a calatorit in premiera din Grecia pana in tara organizatoare a evenimentului cu ocazia Olimpiadei de la Berlin din 1936.

Londra, care a mai gazduit Jocurile Olimpice in 1908 si 1948, devine astfel singurul oras din lume care primeste flacara olimpica pentru a doua oara in istoria sa.

×