x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 100 de morţi, astăzi, la Kiev (CNN). POLIŢIA a PRIMIT ARME de FOC, pentru prima dată de la începerea conflictului - LIVE VIDEO

Cel puţin 100 de morţi, astăzi, la Kiev (CNN). POLIŢIA a PRIMIT ARME de FOC, pentru prima dată de la începerea conflictului - LIVE VIDEO

20 Feb 2014   •   09:39
Cel puţin 100 de morţi, astăzi, la Kiev (CNN). POLIŢIA a PRIMIT ARME de FOC, pentru prima dată de la începerea conflictului - LIVE VIDEO
Sursa foto: IGOR KOVALENKO/EPA
UPDATE 21:21 - Primul ministru polonez Donald Tusk a declarat joi că miniştrii UE au obţinut acordul preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici pentru alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în 2014.

"S-a convenit cu Ianukovici ca alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc în acest an şi un guvern de unitate naţională să fie creat în următoarele zece zile", a declarat presei Tusk.

UPDATE 20:25 - 
Informaţii încă neconfirmate oficial arată că mai mulţi demnitari ucraineni au părăsit capitala Kiev. Potrivit postului de televiziune Hromadske TV, trei avioane au plecat de la aeroportul din Kiev. 

"Trei avioane au decolat în ultimele cinci minute. Este foarte posibil ca cei de la bord să fi luat cu ei sume mari de bani. Mai multe valize au fost încărcate în avioane sub pază strictă. Valizele au venit în autovehicule blindate, de tipul celor folosite la transportul de valori. Toate zborurile regulate ale aeroportului au fost suspendate", spune reporterul Hromadske TV.

UPDATE 20:21 - 
Demisii în partidul lui Ianukovici. Se pare că patru parlamentari din partidul de guvernământ "Partidul Regiunilor" şi-ar fi dat demisia, astăzi. Potrivit mass-media locale, în parlamentul Ucrainei ar fi avut loc, azi, încăierări între demnitari. Totul ar fi plecat de la decizia unui parlamentar din partidul de guvernământ de a părăsi sala.

UPDATE 20:17 - 
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşcenko, în prezent încarcerată, a făcut apel la încetarea tuturor negocierilor opoziţiei cu preşedintele Ianukovici.

"Cer ca opoziţia să nu se mai aşeze niciodată la masa negocierilor cu Ianukovici. Oricine dintre noi care va încălca acest tabu va deveni complicele lui Ianukovici la omorârea oamenilor nevinovaţi", se arată în comunicatul Iuliei Timoşcenko.

UPDATE 18:30
- Corespondenţii BBC spun că la Kiev s-a instalat panica: ATM-urile s-au golit, sunt cozi interminabile staţiile de benzină şi la magazine, taximetriştii au mărit de trei ori tarifele.

UPDATE 18:00
- Principalul post de televiziune ucrainean controlat de stat, UT1, pare să treacă de partea protestatarilor. Astăzi, UT1 a transmis live din Piaţa Independenţei din Kiev, fără “obişnuitele comentarii critice” - scrie BBC.

UPDATE 17:35
– Întâlnirea de la Kiev, dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei s-a încheiat după cinci ore – informează BBC, citând anunţuri postate pe Twitter de diplomaţilor occidentali. Miniştrii de Externe urmează să se întâlnească cu reprezentanţi ai Opoziţiei ucrainene.

UPDATE 17:30 – După convorbirile dintre preşedintele Ianukovici şi preşedintele Putin, Kremlinul îşi va trimite un prezentant în Ucraina, cu statut de mediator. Conform agenţiilor internaţionale de ştiri, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, mediatorul va fi Vladimir Lukin – avocat al poporului şi fost ambasador în Statele Unite.

UPDATE 17:28 -
Suporterii echipei de fotbal ucrainene FC Dnipro nu vor merge la meciul cu Tottenham Hotspur, din UEFA Europa League, programat joi seară, la Dnipropetrovsk – oraş din estul ţării . “Nu putem urmări un meci de fotbal, când în ţara noastră se întâmplă aşa ceva, când oamenii sunt omorâţi”, a declarat unui site local un reprezentant al suporterilor.

UPDATE 16:50
- Conform CNN, care citează “şeful serviciilor medicale organizate de protestatari”, cel puţin 100 de oameni au fost ucişi astăzi la Kiev, iar 500 au fost răniţi.

UPDATE 16:25 - Ministrul ucrainean de Interne anunţă că a semnat ordinul pentru ca poliţiştii să primească arme de foc – operaţiune care este în plină desfăşurare. “Armele vor fi folosite conform legii”, a menţionat oficialul, într-o declaraţie postată pe site-ul ministerului, preluată de BBC

UPDATE 13:32 - Pe fondul degradării accentuate a situaţiei la Kiev, autorităţile au luat decizia evacuării administraţiei prezidenţiale şi a agenţiei oficiale de presă Ukrinform, informează ITAR-TASS.

UPDATE 12:15
- Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi, informează kyivpost.com. Anterior, jurnaliștii anunțau 15 victime, după ce au văzut cadavrele zăcând pe jos în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului.

UPDATE 11:33
- Cel puţin 15 persoane au fost ucise în noile confruntări violente izbucnite în această dimineaţă între forţe antiguvernamentale şi poliţie, informează Reuters. Potrivit agenţiei, 15 cadavre zac pe caldarâm, în zona Pieţei Independenţei.

UPDATE 10:59
- A început evacuarea Guvernului Ucrainei, pe fondul contraofensivei protestatarilor, care au forţat trupele speciale antirevoltă Berkut să se retragă din Piaţa Independenţei.

Funcţionarii guvernului ucrainean au primit ordin să evacueze de urgenţă clădirea executivului din strada Gruşeveski. Conform relatărilor televiziunii ucrainene Inter, protestatarii au trecut la ofensivă joi dimineaţă şi în prezent se îndreaptă spre clădirea Parlamentului, care de asemenea a fost evacuată.

UPDATE 09:52
- De la geamurile clădirii Conservatorului, situat chiar în Piaţa Independenţei, se trag focuri de armă asupra poliţiştilor şi trupelor speciale Berkut din piaţă, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne. Până acum, cel puţin 20 de poliţişti au fost răniţi şi li se acorda asistenţă medicală.

În jurul clădirii situate pe strada Institutskaia, lângă Piaţa Independenţei, se aud focuri de arme, se aruncă petarde, iar fumul se ridică spre cer. Prin difuzor s-a anunţat că este nevoie urgentă de o ambulanţă întrucât la Casa Sindicatelor, ocupată de manifestanţi, există răniţi.
--------------------------------

După o noapte relativ liniştită, în centru Kievului s-au auzit din nou focuri de armă, în această dimineaţă. În imaginile transmise de televiziunile ucrainene se vede cum mai multe persoane sunt cărate pe tărgi spre ambulanţe. Potrivit kyivpost.com, protestatarii au pornit un atac împotriva poliţiştilor, revenind pe poziţiile avute cu câteva zile în urmă.

Numărul victimelor în urma ciocnirilor violente între manifestanţi şi poliţie la Kiev a crescut la 28 de persoane, conform unui bilanţ de joi, zi în care în Ucraina a fost decretat doliu naţional pentru persoanele decedate în confruntări, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Acest nou bilanţ a fost dat publicităţii de Ministerul ucrainean al Sănătăţii. "Conform situaţiei de joi, ora 06.00, începând cu data de 18 februarie 2014 echipele medicale de urgenţă şi instituţiile medicale din capitală au fost solicitate să ofere ajutor unui număr de 445 de victime ale tulburărilor din centrul oraşului, dintre care 287 au fost spitalizate", potrivit aceluiaşi comunicat.

Printre persoanele spitalizate figurează 88 de poliţişti, şase jurnalişti, patru copii şi doi rezidenţi străini. Conform unor informaţii anterioare, una din persoanele rănite spitalizate are cetăţenie rusă. Pe de altă parte, Ministerul de Interne a evocat cifra de 800 de răniţi.

URMĂREŞTE LIVE EVENIMENTELE DIN UCRAINA

×