x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Focurile premeditate

Focurile premeditate

de Delia Zahareanu    |    10 Aug 2007   •   00:00
Focurile premeditate
Sursa foto: STR/

Incendiile care au părjolit in această vară pădurile Italiei par a nu fi simple accidente cauzate de capriciile vremii. Unul dintre marile clanuri mafiote din Peninsulă a intrat in vizorul autorităţilor.

După ce un elicopter care survola zona unui incendiu din Italia a fost atacat, trăgăndu-se 18 gloanţe asupra rezervorului său de apă, iar un releu radio folosit pentru comunicaţiile cu echipele de pompieri a fost stricat pentru a impiedica orice transmitere de informaţii in zonele cu păduri incendiate, autorităţile incep să avanseze ideea unui complot care stă la baza incidentelor, respingănd ideea focurilor provocate de vreme. Marţi au fost raportate 197 de focare de incendiu, in condiţiile in care miercuri au fost inregistrate ploi abundente pe Coasta Amalfi şi in parcul natural care inconjoară vulcanul Vezuviu, din sudul Italiei.


INTERESELE
. "Este clar că are loc o ofensivă in prezent, organizată de puternicul clan Casalesi Camorra", a comentat un membru al autorităţilor guvernamentale regionale, Corrado Gabriele, citat de The Guardian. Cu ce scop desfăşoară clanurile mafiote aceste activităţi? Gabriele răspunde: "In spatele acestor simple focuri se ascunde o afacere de milioane, prin care Camorra incearcă să creeze zone noi pentru construcţii".


REACŢII.
Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio Di Pietro, a catalogat situaţia ca fiind una tipică pentru "Vestul sălbatic sau mai rău", in vreme ce ministrul Mediului, Alfonso Pecoraro Scanio, a declarat că incendiile sunt "un asalt criminal asupra parcurilor ţării şi a altor zone de către oameni care au legături cu crima organizată şi cu construcţiile ilicite". Ministrul Infrastructurii a făcut apel la armată să intervină pentru a asigura securitatea in aceste zone afectate de incendiile premeditate. Conform estimărilor organizaţiilor nonguvernamentale de mediu din Italia, mai mult de jumătate din focurile care au cuprins vegetaţia in această vară se datorează acţiunilor deliberate, se mai arată in articolul din The Guardian.

×
Subiecte în articol: externe