x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ameninţat cu moartea

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ameninţat cu moartea

03 Dec 2010   •   18:28

"Ameninţările cu moartea împotriva noastră sunt de notorietate publică. Dar noi luăm măsurile de precauţie adecvate, în limita în care suntem capabili să facem faţă unei superputeri", a explicat Assange, în timpul unei discuţii online cu utilizatorii site-ului The Guardian.

Julian Assange este căutat de Suedia şi vizat de un mandat de arestare emis de Interpol, într-un presupus caz de viol şi agresiune sexuală din 2008, din Suedia.

Urmărirea sa coincide cu publicarea de către WikiLeaks - site-ul specializat în dezvăluirea de documente secrete - a mii de note diplomatice americane.

Pentru numeroase state puse într-o situaţie stânjenitoare de dezvăluirile WikiLeaks, Julian Assange şi site-ul său sunt inamicul public numărul unu.

"Am considerat întotdeauna că WikiLeaks este chemat să joace un rol mondial", a declarat reprezentantul site-ului creat în 2007. "Credeam că va fi nevoie de doi ani şi nu de patru pentru ca recunoaşterea acestui rol să fie obţinută. Suntem puţin în întârziere cu privire la acest calendar şi mai avem multă muncă înaintea noastră", a continuat el.

Fondatorul WikiLeaks a dat asigurări că unele documente aflate în posesia site-ului fac referire la viaţa extraterestră, fără a oferi alte precizări.

"Trebuie notat că într-o parte a arhivelor pe care nu le-am publicat încă se face referire la OZN-uri", a scris el, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Victimă a unor noi atacuri cibernetice, WikiLeaks a găsit refugiu vineri în Elveţia, în timp ce Washingtonul încearcă să oprească aceste scurgeri, care, potrivit Moscovei, "arată cinismul" diplomaţiei sale.

Avocatul londonez al WikiLeaks, Mark Stephens, a declarat că "probabil un actor statal" a preluat controlul a sute de mii de calculatoare vulnerabile din lume şi le-a conectat simultan la site-ul de informaţii pentru a-l bloca.

În opinia acestuia, aceste tentative "sofisticate" fac parte dintr-un plan mai general menit să-l reducă la tăcere pe fondatorul site-ului, Julian Assange.

Australianul în vârstă de 39 de ani s-ar afla, potrivit presei britanice, în Anglia. Conform avocatului său, care nu confirmă această informaţie, poliţia britanică şi autorităţile suedeze au mijloacele de a-l găsi de mai multe săptămâni.

Pe de altă parte, Suedia a anunţat vineri că a trimis mandatul internaţional de arestare pe numele lui Julian Assange, completat cu elementele cerute de poliţia britanică.

"Am trimis informaţiile pe care le-a cerut poliţia britanică", a declarat Karin Rosande, o purtătoare de cuvânt a Parchetului.

Poliţiştii "cereau informaţii suplimentare privind pedeapsa maximă pentru toate infracţiunile şi delictele din dosar. Noi nu o trimitem de obicei decât pe cea pentru infracţiunea cea mai gravă", în acest caz violul, a explicat ea.

×