x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Fondul Libertatea” al americanilor a fost „sifonat” după modelul românesc. Afaceri cu donaţiile pentru victimele atentatelor din 11 septembrie

„Fondul Libertatea” al americanilor a fost „sifonat” după modelul românesc. Afaceri cu donaţiile pentru victimele atentatelor din 11 septembrie

26 Aug 2011   •   05:55
„Fondul Libertatea” al americanilor a fost „sifonat” după modelul românesc. Afaceri cu donaţiile pentru victimele atentatelor din 11 septembrie

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, sute de organizatii de caritate au reusit sa adune de la americani 1,5 miliarde de dolari. Banii erau destinati ajutorarii victimelor atentatelor si familiilor acestora, la fel cum, dupa decembrie 1989 s-a creat in Romania fondul 'Libertatea', destinat eroilor Revolutiei, in care romanii au donat peste 2,2 miliarde de lei – in jur de 50 de milioane de dolari, la cursul de atunci.

Banii din conturile fondului Libertatea s-au evaporat fara vreun efect vizibil pentru cei carora le erau destinati, iar fundatia care administreaza fondul a incheiat anul 2009 cu... datorii.

O ancheta Associated Press dezvaluie ca o buna parte din cei 1,5 miliarde de dolari colectati in SUA au avut o soarta identica. Multe din cele 325 de ong-uri americane verificate au cheltuit donatiile in beneficiul propriu (existand probe directe in acest sens), altele nu pot prezenta o situatie contabila (deci se poate presupune ca banii i-au cheltuit tot in interes propriu), iar altele au rezultate care nu justifica foarte slabe in raport cu incasarile din donatii si cheltuielile efectuate.

De pilda, o fundatie a strans peste 700.000 de dolari pentru a realiza o uriasa cuvertura memoriala, avand suprafata a 25 de stadioane de fotbal american (!) dar nu exista cuvertura, ci doar cateva sute de segmente de tesaturi uitate intr-un depozit. Conform documentelor fiscale si declaratiilor obtinute de la impricinati, o treime din banii colectati au ajuns direct in buzunarele fondatorului fundatiei si a rubedeniilor acestuia. Directorul fundatiei, un preot de 84 de ani, a declarat ca nu a stiut de malversatiunile fondatorului, fiind convins ca sumele colectate au fost mult mai mici decat cele din realitate.

Alt preot, presedinte al fundatiei 'Orasul Sacru', avand ca scop amenajarea unei 'Gradini a Iertarii', in perimetrul World Trade Center, si-a platit salarii de peste 125.000 de dolari si si-a decontat mesele luate la restaurante, din cei 200.000 de dolari colectati. Gradina nu exista nici ca proiect, dar preotul sustine ca si-a indeplinit misia, predicand iertarea pacatelor.

Alta fundatie a strans 4 milioane de dolari si nu poate arata ce a facut decat cu 670.000 dintre acestia. In situatii asemanatoare se afla alte peste 30 de fundatii, care si-au pierdut din aceasta cauza statutul de organizatii non-profit-neplatitoare de taxe.

Alta fundatie a strans 140.000 de dolari pentru a promova un steag memorial, cu numele tuturor victimelor ucise la 11 septembrie. Steagul se vinde in magazinele Wal-Mart, iar cea mai mare parte a sumelor colectate din vanzari se duc in conturile firmei producatoare, care este patronata de presedintele fundatiei 'caritabile'.

Cu toate acestea, jurnalistii AP subliniaza ca majoritatea celor 325 de ong-uri si-au indeplinit onest misiunea, avand un bilant exact al veniturilor si cheltuielilor si chiar si-au inchis activitatea dupa atingerea obiectivelor prestabilite.

×