x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forţă de reacţie rapidă post-sovietică

Forţă de reacţie rapidă post-sovietică

de Sînziana Stancu    |    14 Iun 2009   •   00:00

Mai multe ţări foste sovietice au semnat un acord privind crearea unei forţe comune de reacţie rapidă.



Anunţul a fost făcut de către preşedintele rus Dmitri Medvedev, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) din Moscova, informează AFP. "Aş vrea să spun că au fost luate decizii serioase, care vizează ameliorarea mecanismelor de securitate colectivă şi sporirea considerabilă a potenţialului Organizaţiei", a declarat Medvedev. "Principalul rezultat al summitului este semnarea acordului privind forţele de reacţie rapidă comune ale ODKB", a adăugat el.

Semnarea acordului era prevăzută, după ce principiul înfiinţării forţei fusese stabilit la un summit precedent, din februarie, de la Moscova.
ODKB, o organizaţie regională pe care Moscova speră să o folosească ca o contrapondere la NATO, este formată din Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Ukbekistan.

Acordul de duminică nu a fost însă semnat de Uzbekistan şi Belarus, a precizat Medvedev. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat în cursul dimineţii că va boicota summitul pe tema securităţii, prevăzut la Moscova, pentru a protesta faţă de decizia Rusiei de a interzice importul de lapte din Belarus.

×
Subiecte în articol: externe