x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fortele aliate, sub asediu

Fortele aliate, sub asediu

07 Apr 2004   •   00:00

Statele Unite vor sa trimita mai multe trupe in Irak, unde nu mai reusesc sa tina sub control revolta rebelilor siiti.

Pe masura ce Irakul e cuprins de haos, autoritatile coalitiei conduse de Statele Unite fac eforturi disperate pentru a opri varsarea de sange si revolta militiilor siite, ce incepe sa semene a razboi civil. Dupa un sfarsit de saptamana violent si insurectia rebelilor siiti din marile orase irakiene, administratia americana ia in consideratie posibilitatea de a trimite trupe suplimentare in Irak. Exista temerea ca trupele coalitiei ar putea pierde controlul Irakului, sub presiunea maselor.

Transferul, la data stabilita

Desi au existat voci care au estimat ca violentele se vor acutiza pe masura ce se apropie termenul de transfer al puterii de la americani la irakieni, presedintele George W. Bush a ramas pe pozitii, spunand ca valul de atacuri nu va intimida coalitia, hotarata sa predea puterea la 30 iunie. Americanii au emis un ordin de arestare pe numele liderului siit Moqtada Sadr, principalul instigator al miscarilor violente din ultimele zile, care nu dau semne ca s-ar apropia de sfarsit.

Fara incetare

De mai mult de 48 de ore, confruntarile sangeroase dintre fortele coalitiei si partizanii lui Sadr tulbura orasele irakiene. Fortele insurectionale au preluat controlul in mai multe orase majoritar siite. Ieri la amiaza, Chula, un cartier din estul capitalei Bagdad, era inca zguduit de schimbul de focuri intre militiile siite si soldatii americani. Acestia incercau fara succes sa inlature baricadele ridicate ad-hoc de radicalii siiti pentru a bloca accesul in zona. Trei soldati americani au fost ucisi in confruntare.

Baza bulgara din orasul siit Kerbala a fost atacata luni noaptea cu tiruri de arma si de mortiere, care nu au facut nici o victima. Soldatii bulgari au respins atacul, insa majoritatea posturilor de politie din oras au fost preluate de militiile siite. In schimb, in orasul Nassiria, luptele dintre carabinierii italieni si irakieni s-au soldat cu ranirea a cel putin 12 italieni si moartea a 15 localnici. Luptele s-au dat pentru controlul unor poduri de importanta strategica. Ana Ilie


Romanii, retrasi din Nassiria

Noua politisti militari romani au fost retrasi inca de duminica dupa-amiaza din Nassiria, unde asigurau paza muzeului orasului. Aceasta retragere a fost cauzata de escaladarea tensiunilor existente, gruparile rivale irakiene postandu-si pe acoperisurile cladirilor luptatori inarmati chiar cu aruncatoare de grenade. Duminica seara, o patrula formata din zece politisti militari imbarcati in doua TAB-uri, la aproximativ 40-45 km sud-est de localitatea Nassiria, a avut misiunea de a asigura protectia si extractia din zona a unor militari italieni si portughezi asupra carora s-a tras. (Razvan Belciuganu)

×
Subiecte în articol: externe