x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele americane din Siria, în alertă după atacul iranian asupra bazelor din Irak

Forțele americane din Siria, în alertă după atacul iranian asupra bazelor din Irak

08 Ian 2020   •   14:20
Forțele americane din Siria, în alertă după atacul iranian asupra bazelor din Irak
Sursa foto: observator.tv

Forţele americane aflate în estul Siriei sunt în alertă după atacul iranian din zorii zilei de miercuri asupra a două baze din Irak, efectuat ca represalii la uciderea de către SUA a comandantului Qassem Soleimani, transmite EFE, citând organizaţii neguvernamentale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat că forţele americane de la est de Eufrat sunt în "alertă continuă, aşteptându-se la eventuale operaţiuni iraniene ca răspuns la asasinarea lui Soleimani".

ONG menţionată, cu sediul în Regatul Unit şi care dispune de o amplă reţea de colaboratori pe teren, a relevat că avioanele SUA survolează intens zona râului Eufrat, în provincia Deir Ezzor, pentru a supraveghea "orice mişcare".

Directorul grupului de activişti Deir Ezzor 24, Omar Abu Leila, a semnat că în zorii zilei de miercuri, după atacul iranian, coaliţia internaţională de luptă contra SI, condusă de SUA, a survolat intens zona din apropierea frontierei irakiene.

În acea zonă de frontieră sunt prezente de asemenea miliţii iraniene, la vest de Eufrat, susţinute de guvernul sirian şi care traversează cu uşurinţă graniţa cu Irakul prin Al Bukamal.

Între 500 şi 600 de soldaţi americani se află în estul Siriei, alături de Forţele Democrate Siriene (FDS), o alianţă condusă de kurzi, pentru a preveni reapariţia SI în zonă, precum şi pentru a proteja câmpurile petroliere.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că atacul asupra unei baze cu prezenţă americană în Irak "nu este suficient" ca răzbunare şi că este necesară expulzarea trupelor acestei ţări din regiunea Orientului Mijlociu, o cerere formulată şi de şeful grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: soleimani sua iran siria