x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forțele speciale din Germania iau cu asalt ascunzătorile jihadiștilor din țară

Forțele speciale din Germania iau cu asalt ascunzătorile jihadiștilor din țară

de Şerban Mihăilă    |    29 Iul 2016   •   08:53
Forțele speciale din Germania iau cu asalt ascunzătorile jihadiștilor din țară
Sursa foto: JULIAN STRATENSCHULTE/EPA

După zece zile în care atacatori izolați au semănat teroare pe întreg teritoriul Germaniei, autoritățile de la Berlin au trecut la acțiune și au făcut curățenie într-un cuib al islamiștilor radicali, despre care se presupune că are legătură atât cu asasinatele din țară, cât și cu recrutarea de luptători pentru rețeaua Stat islamic (SI) din Siria și Irak. Nemții sunt hotărâți să scape de SI. 

Poliția din landul Saxonia Inferioară, din nordul Germaniei, a lansat o operațiune fără precedent, în orașul Hildesheim, asupra unei moschei și a unor locuințe aparținând unei grupări jihadiste, despre care se bănuiește că i-ar radicaliza pe musulmanii din țară. Potrivit oficialităților locale, moscheea condusă de Cercul Islamic din oraș (DIK), precum și opt apartamente aflate în proprietatea liderilor grupării extremiste au fost verificate de forțele de ordine, miercuri noapte. “Cercul Islamic din Hildesheim este o pepinieră națională pentru salafiștii radicali”, a spus ministrul de Interne din Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, citat de DPA. “Prin descinderile efectuate, după luni de pregătire, facem un pas major spre interzicerea organizației”, a adăugat el. Serviciile de informații, citate de presa germană, au descoperit că musulmanii sunt radicalizați de către liderii DIK și, prin intermediul predicilor, seminariilor sau prelegerilor publice, li se cere să-i urască pe “necredincioși”. Mai mult, DIK îi încurajează pe musulmanii din Germania să plece în Siria și Irak pentru a lupta alături de militanții SI. 

Gata cu toleranța

Alături de trupele speciale de poliție, la raidul din Hildesheim au participat 400 de voluntari din rândul administrației de resort, au informat autoritățile locale. Între timp, un oficial de rang înalt din domeniul securității, citat de DPA, a declarat că landul Bavaria, unde au avut loc două atacuri teroriste săptămâna trecută, va angaja încă 2.000 de polițiști, până în 2020. De asemenea, guvernul landului Bavaria va face demersuri pentru modificarea Constituției, în vederea extinderii capacității armatei germane de a lupta împotriva terorismului, a mai precizat oficialul citat. După ultimul val de atentate care a lovit întreaga țară, mulți germani au cerut autorităților să ia măsuri severe pentru stoparea terorismului.

Poliția germană a arestat, miercuri, un refugiat algerian în vârstă de 19 ani, care fugise dintr-un centru de psihiatrie, mai devreme, în timpul zilei, strigând: "Vă arunc în aer". Solicitantul de azil a fost reținut în principala gară din Bremen, în nordul Germaniei, după o urmărire de o oră, care a dus la evacuarea centrului comercial al orașului. Potrivit poliției, suspectul, care fusese arestat recent pentru mai multe furturi, ar fi simpatizant al SI.

Începând din 18 iulie, Germania se află în alertă maximă, după o serie de atacuri care au făcut 15 morți, între care și cei patru atacatori. Oficialitățile de la Berlin au declarat că două dintre incidente au legătură cu rețeaua teroristă Stat Islamic.

×