x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost agent KGB, executat

Fost agent KGB, executat

03 Noi 2009   •   00:00
Fost agent KGB, executat
Sursa foto: /AFP

Un important patron sportiv şi om de afaceri ruso-israelian, Şabtai von Kalmanovici, a fost ucis, luni, la Moscova, cu focuri de armă automată. Kalmanovici a murit după ce mai mulţi necunoscuţi au deschis focul asupra sa, în timp ce se afla într-un autoturism, pe o stradă din Moscova.

"În urma împuşcăturilor, pasagerul autoturismului a murit pe loc, iar şoferul a fost transportat în stare gravă la un spital din oraş", relatează AFP, citată de Mediafax.

"Luăm în calcul posibilitatea ca această crimă să fie un asasinat la comandă", a anunţat şeful comisiei de anchetă, Anatoli Bagmet, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Personaj pitoresc, Şabtai von Kalmanovici era un actor activ în domeniul afacerilor şi sponsoriza echipa de baschet feminin "Spartak" din Vidnoe, în apropiere de Moscova.

Născut în 1949 în Lituania, la acea vreme republică sovietică, el a emigrat în Israel împreună cu părinţii săi în 1971. Devenit un om de afaceri prosper, Kalmanovici era cunoscut şi pentru relaţiile sale strânse cu fostul premier israelian Golda Meir şi fostul ministru de Finanţe Yigal Horowitz.

Totuşi, norocul l-a părăsit în 1988 când a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj în favoarea URSS. Şapte ani mai târziu, a fost eliberat din motive de sănătate.

Revenit la Moscova, Kalmanovici face avere în domeniul construcţiilor şi lucrărilor publice şi organizând turneele ruseşti ale unor staruri precum Michael Jackson, Liza Minelli şi Jose Careras, potrivit agenţiei Itar-Tass.


×
Subiecte în articol: externe kgb kalmanovici