x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost director al unei uzine din Ucraina, condamnat pentru spionaj în Rusia

Fost director al unei uzine din Ucraina, condamnat pentru spionaj în Rusia

14 Oct 2015   •   19:38
Fost director al unei uzine din Ucraina, condamnat pentru spionaj în Rusia

Un tribunal din Rusia a condamnat miercuri, după un proces cu uşile închise, la 6 ani de detenţie pentru spionaj un pensionar ucrainean care ar fi încercat să cumpere componente secrete ale unui sistem de apărare antiaerian rusesc, transmite AFP.

Conform Serviciului Federal de Securitate (FSB), Iuri Soloşenko, în vârstă de 73 de ani, 'a fost arestat de agenţi ai FSB în august 2014 la Moscova, în timp ce încerca să obţină ilegal componente secrete ale S-300', un sistem de rachete sol-aer rusesc.

Soloşenko 'acţiona în interesul uzinei ucrainene 'Generator' şi pentru societatea 'Cerul Ucrainei'', iar componentele 'urmau să fie utilizate pentru a reconstrui sectorul de apărare ucrainean', se arată în comunicatul FSB.

Conform unui purtător de cuvânt al tribunalului, inculpatul a fost condamnat "la 6 ani de lagăr în regim sever".

Potrivit presei din Rusia, Soloşenko avea domiciliul în oraşul Poltava din estul Ucrainei, unde până în 2010 a fost directorul uzinei locale Znamia, producătoare de elemente pentru sistemele de apărare antiaeriană. Uzina a intrat în faliment în anul 2012.

După cum notează AFP, în ultimele luni în Rusia s-au înmulţit dosarele de spionaj, majoritatea fiind legate de Ucraina, unde din aprilie 2014 se desfăşoară un conflict armat între forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.

Mai mulţi cetăţeni ruşi au fost inculpaţi pentru înaltă trădare, spionaj sau divulgare de secrete de stat. Una dintre persoanele inculpate a fost o femeie care creştea şapte copii, împotriva căreia acuzaţiile au fost retrase în cele din urmă, după ce cazul său a declanşat o vie polemică în Rusia.

×