x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost premier palestinian, lider al Hamas

Fost premier palestinian, lider al Hamas

08 Mai 2017   •   16:10
Fost premier palestinian, lider al Hamas
Sursa foto: Adel Hana/AP

Fostul premier palestinian, Ismail Haniyeh, a fost ales, sâmbătă, în fruntea biroului politic al Hamas, la câteva zile după ce mișcarea islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza a declarat că acceptă un stat palestinian, limitat la frontierele din 1967, transmite AFP.

Haniyeh, născut în 1963, îi succede lui Khaled Meshaal, care a ocupat acest post din 1996. „Ismail Haniyeh a fost ales șef al biroului politic al Hamas (...) în alegerile interne”, a transmis, pe site-ul Hamas, purtătorul de cuvânt Hazem Qassem precizând pentru AFP că mișcarea este „convinsă de necesitatea alternanței la putere”. Spre deosebire de predecesorul său, care trăiește în exil în Qatar, Haniyeh va rămâne în Gaza, teritoriu aflat sub blocadă israeliană de peste un deceniu. Aripa pragmatică a Hamas, condusă de Haniyeh, pare să fi avut rolul decisiv în redactarea unui nou document, publicat luni și adăugat la carta Hamas, prin care sunt recunoscute frontierele din 1967, și se insistă asupra caracterului „politic”, și nu „religios” al conflictului cu Israel. Statul evreu, angajat în trei războaie cu Hamas, între 2008 și 2014, SUA și Uniunea Europeană consideră această mișcare drept grupare „teroristă”. „Sper că Haniyeh va lua decizii bune pentru palestinienii pe care aspiră să-i conducă”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, colonelul Peter Lerner.

Prin amendarea cartei sale, Hamas încearcă să iasă din izolare și să revină la masa negocierilor internaționale. Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, liderul Fatah, mișcarea rivală a Hamas, s-a întâlnit săptămâna trecută la Washington, cu Donald Trump.

×
Subiecte în articol: ismail haniyeh