x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Foști ofițeri ai armatei argentiniene, condamnați la închisoare pentru crime împotriva umanității

Foști ofițeri ai armatei argentiniene, condamnați la închisoare pentru crime împotriva umanității

07 Iul 2022   •   11:50
Foști ofițeri ai armatei argentiniene, condamnați la închisoare pentru crime împotriva umanității
Sursa foto: Matthew Ansley Unsplash.com

Un tribunal din Argentina a condamnat 19 foști ofițeri militari la pedepse cu închisoarea pentru crime împotriva umanității în timpul dictaturii militare din 1976-83.

Printre infracțiuni se numără dispariții forțate, crime, tortură și răpiri de copii.

Printre cei condamnați este generalul Santiago Riveros, condamnat anterior pentru alte încălcări ale drepturilor omului. El a primit o condamnare pe viață după ce a fost găsit vinovat de peste 100 de crime.

Sentințele au fost pronunțate miercuri de tribunalul federal din capitala Buenos Aires. Aceasta a decis că au fost comise crime împotriva a aproximativ 350 de victime.

Printre victime sunt șase muncitori de la fabrica de automobile Mercedes Benz, care au fost răpiți pentru că făceau parte dintr-un sindicat. Aceștia au fost apoi torturați în faimosul centru de detenție Campo de Mayo, condus de generalul Riveros în afara orașului Buenos Aires. Deși oficial sunt dați dispăruți, se crede că au fost uciși după răpire.

Judecătorii de instrucție au interogat aproximativ 750 de martori pe o perioadă de peste trei ani.

După ce o juntă militară condusă de generalul Jorge Videla a preluat puterea în Argentina la 24 martie 1976, aceasta a început o campanie de eliminare a oponenților de stânga. Aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise sau au dispărut în timpul „Războiului murdar", așa cum a devenit cunoscută această campanie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: crime contra umanitatii