x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul ministru sirian al Apărării, găsit mort (surse ale opoziţiei)

Fostul ministru sirian al Apărării, găsit mort (surse ale opoziţiei)

de Marina Constantinoiu    |    09 Aug 2011   •   13:42
Fostul ministru sirian al Apărării, găsit mort (surse ale opoziţiei)

Generalul Ali Habib, care a fost demis luni din postul de ministru al Apararii, ar fi fost gasit mort, marti, in locuinta sa, potrivit unor site-uri afiliate opozitiei siriene, citate de Ynetnews.com, informatii care inca nu au fost confirmate de autoritatile de la Damasc.

Moartea generalului intervine la numai o zi dupa demiterea acestuia de la conducerea ministerului si numirea in postul de ministru al Apararii, de catre presedintele Bashar al-Assad, a sefului Armatei, Dawood Rajha. Agentia de presa SANA anunta, luni, ca Habib avea probleme de sanatate. Dar informatiile privind decesul sau nu au fost confirmate inca de nicio publicatie importanta araba, precizeaza Ynetnews.com.

Sursa citata comenteaza ca, imediat dupa ce s-a facut publica informatia potrivit careia Habib a fost indepartat de la conducerea ministerului au inceput sa circule o serie de zvonuri. Cotidianul al-Sharq al-Awsat, care apare la Londra, informeaza ca Habib a fost inlocuit din cauza faptului ca ar fi obiectat la trimiterea Armatei la Hama, oras care a inregistrat o brutala represiune a protestelor populare saptamana trecuta. In orasul rebel Hama (nord), unul dintre fiefurile miscarii de contestare a regimului presedintelui Bashar al-Assad, doi civili au fost ucisi marti de tiruri ale fortelor de securitate, a declarat un avocat pentru drepturilor omului, sub protectia anonimatului. Site-urile afiliate opozitiei, care au difuzat informatia privind decesul lui Habib, au citat Syria TV, care ar fi sugerat ca Habib ar fi murit din cauze naturale.

Informatia vine pe fondul amplificarii actiunilor in vederea incetarii represiunii in Siria, Turcia, India, Brazilia si Africa de Sud trimitand la Damasc emisari in incercarea de a convinge autoritatile sa renunte la folosirea fortei. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, este asteptat marti la Damasc, pentru a adresa un mesaj autoritatilor siriene, carora le va cere o incetare imediata a represiunii impotriva protestatarilor. Protestatarii i-au cerut lui Davutoglu, pe pagina lor de pe Facebook ("Syrian Revolution 2011"), sa "vina in aceasta seara (marti) sa se roage in moscheea" din cartierul al-Midane, din Damasc, de Ramadan, "pentru a fi mai aproape de revendicarile poporului sirian". La Washington, Departamentul de Stat a laudat misiunea ministrului turc si a precizat ca secretarul de Stat Hillary Clinton a luat legatura cu acesta inaintea plecarii lui spre Damasc. Luni, Arabia Saudita, Kuweitul si Bahreinul au anuntat ca isi recheama ambasadorii de la Damasc.

×