x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier al Albaniei, plasat în arest la domiciliu în cadrul unei anchete de corupție

Fostul premier al Albaniei, plasat în arest la domiciliu în cadrul unei anchete de corupție

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   17:04
Fostul premier al Albaniei, plasat în arest la domiciliu în cadrul unei anchete de corupție
Sursa foto: Hepta

Un tribunal din Albania a dispus sâmbătă ca fostul președinte și prim-ministru Sali Berisha să fie plasat în arest la domiciliu, în urma unor acuzații de corupție legate de perioada în care a fost în funcție, potrivit Reuters.

Procurorii îl acuză pe Berisha, în vârstă de 79 de ani, că și-a folosit influența pe când era premier, între 2005 și 2009, pentru a-l favoriza pe soțul fiicei sale în privatizarea unui teren de stat.

Berisha a negat orice acuzație. Berisha conduce în prezent cel mai mare partid de opoziție din Albania, Partidul Democrat.

„Instanța a acceptat cererea procuraturii modificând o măsură anterioară și a dispus acum arestul la domiciliu (n.r. pentru Berisha) fără posibilitatea de a părăsi țara”, a declarat avocatul lui Berisha, Genc Gjokutaj, după decizia instanței.

Gjokutaj a declarat că Berisha va face apel la verdict. Fostul premier a negat afirmațiile, acuzându-l pe actualul prim-ministru Edi Rama că a comis un atac politic pentru a reduce opoziția la tăcere.

Procuratura nu a prezentat încă rechizitoriul final.

Berisha a fost președinte între 1992 și 1997, după prăbușirea tumultoasă a comunismului în această țară săracă din sud-vestul Balcanilor, și prim-ministru între 2005 și 2013.

În 2021, SUA au interzis intrarea în țară a lui Berisha și a familiei sale, Departamentul de Stat acuzându-l că, în perioada în care a fost prim-ministru, a fost implicat în „acte de corupție” care au inclus folosirea puterii în interes propriu și pentru a-și îmbogăți rudele și aliații politici.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: berisha coruptie arest domiciliu