x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este în comă

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este în comă

de Istvan Deak    |    20 Iun 2012   •   05:01
Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este în comă

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak este in coma dupa ce a fost victima unui atac cerebral, au declarat miercuri pentru AFP surse medicale si militare, dezmintind moartea sa clinica anuntata anterior de agentia oficiala egipteana Mena.

Aceste incertitudini privind starea sanatatii lui Mubarak, in varsta de 84 de ani si care si-a petrecut 30 de ani la carma tarii, intervin pe fondul unor noi tensiuni politice in tara, Armata la putere acordandu-si prerogative extinse, iar cei doi candidati la alegerile prezidentiale desfasurate cu cateva zile in urma revendicand fiecare victoria.

La doua saptamani dupa condamnarea sa pe viata pentru moartea mai multor manifestanti in timpul revoltelor care au dus la indepartarea sa de la putere in februarie 2011, agentia oficiala de presa Mena a anuntat marti seara ca Mubarak este in moarte clinica. Dar ulterior, o sursa medicala a declarat pentru AFP ca el este in coma, iar medicii incearca sa-l reanimeze, trecandu-l pe aparate pentru asistenta respiratorie.

Un membru al Consiliului Suprem al Fortelor Armate (CSFA, la putere de la plecarea lui Mubarak) a confirmat pentru AFP sub anonimat ca fostul presedinte este in coma. Televiziunea de stat a anuntat ca un comunicat oficial va fi difuzat curand in privinta starii sanatatii presedintelui. Potrivit unei surse din domeniul serviciilor de informatii, sotia lui Mubarak, Suzanne, s-a deplasat la spital, pentru a-i fi alaturi sotului ei in aceste clipe.

Mubarak a fost transportat cu o ambulanta din aripa medicala a inchisorii din Tora catre spitalul militar din Maadi, la cativa kilometri distanta, dupa un atac cerebral, potrivit Mena. Sanatatea sa s-a deteriorat constant dupa ce Mubarak a fost incarcerat, surse din domeniul securitatii vorbind despre o depresie puternica, dificultati respiratorii si hipertensiune. Familia fostului presedinte a cerut transferarea acestuia intr-un spital, cum a fost cazul si inaintea condamnarii sale la 2 iunie la inchisoare pe viata pentru moartea acelor manifestanti, dar o astfel de masura ar fi enervat numerosi egipteni, deja furiosi ca Mubarak a scapat de pedeapsa capitala.

×
Subiecte în articol: Egipt hosni mubarak coma