x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte filipinez Gloria Arroyo, arestată pentru fraudă electorală

Fostul preşedinte filipinez Gloria Arroyo, arestată pentru fraudă electorală

de Marina Constantinoiu    |    18 Noi 2011   •   14:15

Fostul presedinte al Filipinelor, doamna Gloria Arroyo, a fost arestata vineri, dupa ce a fost inculpata pentru frauda electorala, informeaza agentiile de presa France Presse si Reuters.

Gloria Arroyo, care are 64 de ani, este pasibila de inchisoarea pe viata, daca este declarata vinovata, precizeaza AFP.

Curtea Suprema decisese sa-i acorde permisiunea de a parasi tara pentru a face un tratament in strainatate, ea declarand ca sufera de o boala rara la maduva spinarii, dar autoritatile au emis mandatul de arestare pentru a o impiedica sa plece si au arestat-o intr-un spital din Manila. Ea este in continuare in spital, dar se afla sub paza politieneasca, precizeaza Reuters, citata de Agerpres.

Gloria Arroyo s-a aflat la conducerea statului filipinez intre anii 2001 si 2010. Comisia electorala a decis vineri inculparea sa pentru frauda electorala in timpul alegerilor senatoriale din anul 2007, ceea ce nu a permis victoria unui candidat al opozitiei.
Predecesorul sau, Joseph Estrada, a fost rasturnat de la putere in anul 2001 in urma unei revolte sustinute de armata si a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru fapte de coruptie, el fiind ulterior gratiat de doamna Arroyo. Dupa ce s-a aflat la putere timp de noua ani, marcati de acuzatii privind fapte de coruptie si fraude electorale, Gloria Arroyo a fost invinsa in alegerile din anul 2010 de Benito Aquino, fiul fostului presedinte, doamna Corazon Aquino.

Frauda organizata de Arroyo ar fi avut loc la Maguindanao, o provincie saraca din sudul tarii, condusa de clanul Ampatuan, despre care se stie ca este apropiat familiei Arroyo. Clanul Ampaturan detine, de fapt, controlul asupra acestei provincii, prin intermediul unei militii private. Mai multi membri ai familiei respective sunt judecati in prezent pentru masacrarea a 57 de persoane in 2009.

×