Fostul preşedinte german Christian Wulff urmează să compară joi, la Hanovra, în faţa justiţiei, pentru trafic de influenţă, o premieră pentru un fost şef al statului în această ţară foarte strictă în materie de moralitate a lumii politice.
Wulff, în vârstă de 54 de ani, a fost constrâns să demisioneze pe data de 17 februarie 2012, după ce i-a fost ridicată imunitatea de către justiţie din cauza acuzaţiilor că ar fi beneficiat de anumite avantaje legate de funcţia sa.
Pentru doar 700 de euro...
După o primă informaţie cu privire la un împrumut în condiţii favorabile acordat pentru achiziţionarea unui bun imobiliar atunci când era preşedintele landului Saxonia Inferioară (2003-2010), presa germană a evocat invitaţii, privilegii şi alte avantaje de care ar fi beneficiat fostul şef de stat.
Din toate aceste acuzaţii, a rămas în final una singură şi anume că Wulff, cel mai tânăr preşedinte din istoria Germaniei, ar fi primit din partea unui prieten producător de cinematografie care dorea să fie susţinut de Wulff, David Groenewold, un sejur într-un hotel bavarez şi o vizită la Oktoberfest, acuzaţii pentru care va fi judecat până în aprilie 2014. Costul total al "cadoului" ar fi de circa 700 de euro.
46 de martori vor fi audiaţi
În cadrul procesului, supus unor importante măsuri de securitate, sunt prevăzute 20 de zile de audieri, urmând să fie intervievaţi 46 de martori. Amploarea acestor măsuri, raportată la suma considerată derizorie a presupusului "cadou", a dat naştere la o dezbatere în Germania, însă, în general, comentatorii salută faptul că şi un înalt responsabil politic poate fi judecat, chiar şi pentru un mic prejudiciu.
Apărătorii fostului preşedinte amintesc că acesta a ales un proces public, deşi ar fi putut pune capăt procedurii în aprilie, plătind o amendă de 20.000 de euro.
Alţii consideră procedura o înverşunare împotriva fostei stele în devenire a partidului cancelarului Angela Merkel (CDU), care a pierdut totul în această afacere, în special cariera şi soţia sa, de care s-a separat în ianuarie.
Un exemplu. German!
“Vi se pare de tot râsul? Nu, este foarte bine că un tribunal se ocupă de plângerea la adresa lui Christian Wulff”, crede cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), unul dintre cele mai importante ziare regionale ale Germaniei.
“Mai important decât o condamnare sau o neurmărire penală, ceea ce este semnificativ este ca o eventuală corupţie să poată fi în mod clar sancţionată nu doar când este vorba despre micii funcţionari, ci şi când este vorba despre un fost preşedinte”, scrie şi revista Stern.
În opinia politologului Lothar Probst, de la Universitatea din Bremen, “la Elysee sau în Italia, oamenii politici nu ar fi demisionat în faţa unor astfel de reproşuri”. “Cultura politică germană face să poţi fi constrâns să demisionezi şi pentru cea mai mică greşeală”, a explicat acesta.