x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare.

Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare.

de Marina Constantinoiu    |    21 Iun 2011   •   10:43

Presedintele tunisian demis Ben Ali si sotia acestuia au fost condamnati in contumacie, luni, la pedepse de 35 de ani de inchisoare si amenzi in valoare de 45 de milioane de euro pentru deturnare de fonduri, relateaza AFP.
Aceasta condamnare, in prima zi a unui proces deschis luni, are loc in timp ce fostul presedinte tunisian a incercat sa se explice. El a afirmat intr-un mesaj ca nu a cerut niciodata sa se traga in multime in timpul revoltei care l-a indepartat de la putere si ca a fost determinat sa paraseasca tara printr-un "siretlic".
In afara de inchisoare, Ben Ali si sotia acestuia Leila Trabelsi au primit doua amenzi de 50 de milioane de dinari (25 de milioane de euro) si 41 de milioane de dinari (20,5 milioane de euro). Aceste pedepse sunt pentru moment mai mult simbolice, deoarece fostul presedinte si sotia acestuia sunt refugiati in Arabia Saudita din 14 ianuarie.

"Tribunalul de prima instanta a considerat indreptatite faptele reprosate lui Zine El Abidine Ben Ali si Leila Trabelsi", a declarat judecatorul Touhami Hafi dupa sase ore de deliberari, citind verdictul in fata a circa 20 de jurnalisti. Nici o manifestare de bucurie nu a fost inregistrata in centrul Tunisului.

"Este o gluma", a declarat Beyrouth Akram Azoury, avocatul libanez al lui Ben Ali, in opinia caruia "nici un tribunal din Europa nu poate recunoaste acest proces". El a adaugat ca isi va sfatui clientul sa paraseasca Arabia Saudita pentru a merge in Uniunea Europeana, unde, potrivit lui, va beneficia de imunitate impotriva extradarii.

Pe de alta parte, tribunalul a acceptat amanarea pana la 30 iunie a unui al doilea dosar al procesului pentru ca cei patru avocati tunisieni, acordati din oficiu, sa aiba timp sa pregateasca apararea.

Ben Ali, care a condus tara cu o mana de fier timp de 23 de ani, este urmarit in doua cazuri. Primul o vizeaza pe Trabelsi, in urma descoperirii a unor importante sume de bani si bijuterii de valoare intr-un palat din Sidi Bou Said, la periferia de nord a capitalei Tunis.

In al doilea dosar, care il vizeaza doar pe el, fostul presedinte este acuzat de detinere de arme si stupefiante, gasite de politie intr-un alt palat.

El este pasibil, potrivit Ministerului Justitiei, de pedepse de la cinci la 20 de ani de inchisoare pentru aceste delicte, pe care le neaga in bloc. Pedeapsa pronuntata este mai mare deoarece judecatorul a luat in considerare mai multe detalii.

Ben Ali si membrii anturajului sai urmeaza ca ulterior sa fie judecati de jurisdictii militare in cazul mai multor capete de acuzare, intre care omucidere voluntara, tortura sau tradare, dintre care unele sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

×