x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fotbaliste române la zilele Magdalenelor

Fotbaliste române la zilele Magdalenelor

de Elena Boholt    |    01 Mar 2008   •   00:00
Fotbaliste române la zilele Magdalenelor

SPANIA ● Carnaval şi voie bună la iberici
Comunitatea română din Castellon se distrează împreună cu spaniolii, pe parcursul celor nouă zile în care se sărbătoresc "Magdalenele".



SPANIA ● Carnaval şi voie bună la iberici
Comunitatea română din Castellon se distrează împreună cu spaniolii, pe parcursul celor nouă zile în care se sărbătoresc "Magdalenele".


Românii din Castellon sărbătoresc zilele acestea, împreună cu spaniolii, Magdalenele, într-o petrecere care ţine nouă zile (de la 23 februarie până la 2 martie). În această perioadă se celebrează atestarea oraşului (care a avut loc în anul 1251). De la an la an, cele nouă zile de Magdalene s-au transformat într-un adevărat carnaval, care ţine zi şi noapte pe toate străzile oraşului – parade cu dansatori, care alegorice, muzică tradiţională, artişti îmbrăcaţi în costume medievale sau în straie populare spaniole. Printre cei care sărbătoresc sunt şi două românce, foste fotbaliste de performanţă în ţară. E adevărat, petrec mai puţin decât alţii de Magdalene, căci muncesc în localul "La Union", care se umple de clienţi în această perioadă. Târgovişteanca Ioana Rădoi (33 de ani) lucrează de nouă ani ca barman la Castellon. În ţară a jucat fotbal feminin de performanţă la echipa Motorul Oradea, cu care a câştigat cinci ani la rând campionatul naţional. Dar, în prezent, Ioana este mulţumită că are un loc bun de muncă, unde patronul nu face  diferenţe între angajaţii spanioli şi cei străni.


REUNIREA ECHIPEI. Ioana Rădoi avea puţin peste 20 de ani când a plecat din România. Terminase un liceu sportiv şi era studentă la facultatea de sport. Şi-a întors viaţa pe toate părţile şi a ajuns la concluzia că ar fi mai bine să-şi încerce norocul peste hotare. Facultatea nu a mai terminat-o... În Spania se află şi fratele ei şi locuiesc împreună într-un apartament închiriat. Nu este o viaţă tocmai uşoară, dar Ioana nu se plânge de muncă. Şi, pentru că a reuşit să se integreze foarte bine în această ţară, tânăra târgovişteancă a chemat-o în Spania şi pe prietena sa de suflet din România. Tot fostă fotbalistă la Motorul Oradea, Violeta Chiriac este o botoşăneancă mărunţică de statură, dar plină de viaţă şi iute foc! Când am întrebat-o dacă a venit în Spania cu familia, răspunsul a venit mai mult decât sincer: "Uite familia mea...", şi a arătat cu privirea spre Ioana Rădoi. "Am sunat-o eu şi am întrebat-o dacă nu vrea să vină în Spania. Ştia unde lucrez şi i-am spus că, dacă are noroc şi se descurcă, poate să rămână şi ea. Şi a venit", a completat tânăra din Târgovişte.


RESPONSABILE CU VESELIA. Unul din "clienţii casei" a spus că, "La Union", fără veselia debordantă a celor două românce, nu ar avea nici un farmec. De sărbătoarea Magdalenelor, româncele sunt la serviciu. "E o sărbătoare poate mai importantă pentru spanioli decât Revelionul. Ţine nouă zile (...) Vin în Castellon spanioli din toate provinciile Spaniei. Aduc mâncăruri şi băuturi tradiţionale, vin şi cu haine populare şi costume medievale. Oricum în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii până noaptea târziu au loc concerte, parade şi focuri de artificii. E o sărbătoare gustată de toată lumea. Numai barurile şi restaurantele au program non-stop, iar restul firmelor au program de duminică, adică lucrează patru-cinci ore pe zi", ne-a explicat Ioana Rădoi.


Istorie îmbinată cu mitologie şi legende

Spanioli din toate provinciile ţării au venit în Castellon de la Plana ca să participe la Magdalene. În fiecare piaţetă a oraşului au fost montate corturi şi baruri ambulante, unde toţi localnicii din Castellon pot petrece după voie. În primele zile ale Magdalenelor, pe străzile din centrul oraşului au fost organizate parade în care spaniolii au retranspus anumite momente din istoria lor, momente pe care le-au îmbinat cu mitologia, tradiţiile şi legendele, care au format, practic, cultura populară a acestui ţinut. O petrecere grandioasă, din care nu au lipsit bucatele şi băuturile tradiţionale, specifice fiecărei provincii spaniole. Tineri, copii şi bătrâni nu au ezitat să-şi etaleze straiele populare viu colorate şi să se bucure din plin de Magdalene. Pe de altă parte, mulţi dintre localnici poartă pălării de paie cu paglici verzi şi au la gât baticuri de mătase tot verzi, ca simbol al Magdalenelor. Autorităţile locale au organizat în aceste zile nu numai petreceri, ci şi multe competiţii sportive. În fiecare an, autorităţile au încercat să dea grandoare acestei sărbători, deoarece Magdalenele trebuie să fie "o sărbătoare a tuturor".


×
Subiecte în articol: diaspora