Wilhelm Brasse, care a fost obligat să fotografieze victimele lagărului de concentrare de la Auschwitz, a murit săptămâna trecută la vârsta de 94 de ani, informează Daily Mail.
Brasse a fost bântuit toată viaţa sa de imaginile terifiante pe care a fost nevoit să le facă, însă este considerat un erou deoarece şi-a riscat viaţa pentru a păstra fotografiile care au fost folosite drept dovezi apoi în condamnarea naziştilor.
După terminarea războiului, Wilhelm Brasse a încercat să continue să realizeze fotografii, însă fusese prea traumatizat. "Când am început să fac fotografii din nou, am văzut moartea. Făceam portretul unei fetiţe şi vedeam în spatele ei fantome. Am văzut toţi acei ochi mari, îngroziţi, uitându-se la mine. Nu am putut continua", a spus bărbatul.
Înainte de începerea războiului, Brassse studiase fotografia de portret într-un studio din oraşul polonez Katowice, care era deţinut de mătuşa lui. Brasse era fiul unui tată german şi al unei mame poloneze. Existenţa sa a fost însă tulburată în septembrie 1939 odată cu invazia nazistă a Poloniei. După ce a fost supus la mai multe interogatorii ale Gestapo-ului, Brasse a încercat să fugă în Ungaria, însă a fost prins. Pentru că a refuzat în repetate rânduri să-şi declare loialitatea faţă de Hitler a fost trimis în 1940 la lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. "Pentru că ştiam să fac fotografii şi cunoşteam şi limba germană, m-au desemnat fotograf în lagăr", a spus Brasse.
Zilnic, Brasse fotografia prizonieri. Se pare că bărbatul a realizat în jur de 40.000, 50.000 de portrete. Într-o zi, un prizonier fusese trimis la el pentru că infamul doctor Josef Mengele voia o fotografie cu un tatuaj neobişnuit pe care acesta îl avea. "Era foarte frumos. Era un tatuaj cu Adam şi Eva în faţa Pomului, în Rai, care fusese realizat de un artist priceput", a mărturisit Brasse. La o oră de la realizarea fotografiei, bărbatul fusese omorât.
"Lui Mengele îi plăceau fotografiile mele şi mi-a spus că vrea să fotografiez şi persoanele pe care experimentează. Primul grup a fost format din fete evreice. Li se ordonase să se dezbrace. Aveau între 15 şi 17 ani. Erau foarte timide şi îngrozite pentru că erau supravegheate de bărbaţi. Am făcut tot posibilul să le calmez", a spus Brasse.