x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mea culpa! Fox News a propagat minciunile lui Trump, în alegerile prezidenţiale din 2020

Mea culpa! Fox News a propagat minciunile lui Trump, în alegerile prezidenţiale din 2020

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2023   •   10:30
Mea culpa! Fox News a propagat minciunile lui Trump, în alegerile prezidenţiale din 2020
Sursa foto: Hepta

Magnatul presei conservatoare Rupert Murdoch a recunoscut în faţa Justiţiei americane că televiziunea sa, Fox News, s-a făcut ecoul minciunilor lui Donald Trump şi ale partizanilor săi, care afirmau, la sfârşitul anului 2020, că prezidenţiale le-au fost furate, potrivit unui document judiciar citat de AFP.

O plângere în Justiţie pentru defăimare, depusă în 2021 în statul Delaware, din care o parte este acum publică, scoate la lumină relaţiile degradate dintre Murdoch, un miliardar australiano-american de 91 de ani, aflat la conducerea imperiului News Corporation, şi Trump, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, învins de Joe Biden pe 7 noiembrie 2020.

Astfel, din seara alegerilor şi până la asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, Murdoch şi moderatorii Fox News au denunţat şi batjocorit - dar numai în privat, niciodată în emisie - minciunile taberei trumpiste despre presupuse alegeri furate.

Aceste dezvăluiri sunt conţinute în e-mailuri şi mesaje text între directorii Fox şi News Corporation, aflate în dosarul acestei plângeri pentru defăimare împotriva televiziunii intentată de un producător de aparate electronice de vot, Dominion Voting Systems.

Dominion, care pretinde despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari, se consideră defăimată de Fox care a susţinut în emisie că aparatele sale ar fi fost folosite pentru a falsifica rezultatele prezidenţialelor în mai multe locuri din Statele Unite.

Cea mai mare parte a dosarului judiciar, care datează din martie 2021 şi ianuarie 2022, a fost făcută publică în urmă cu zece zile de justiţia din Delaware şi noi elemente au apărut luni seară.

O depoziţie sub jurământ a lui Murdoch în faţa avocaţilor firmei Dominion în ianuarie anul trecut arată că magnatul a recunoscut că prezentatorii-vedetă ai Fox News, în special Lou Dobbs, au "aprobat" pe post minciunile taberei Trump.

De asemenea, a confirmat că el însuşi a avut îndoieli cu privire la acuzaţiile de fraudă proferate de Trump căruia i-a succedat Biden pe 20 ianuarie 2021.

"Retrospectiv, mi-aş fi dorit să le fi denunţat mai puternic", a recunoscut Murdoch, a cărui relaţie cu Trump s-a deteriorat încă din noiembrie 2020.

La acea dată, doi trumpişti loiali, Rudy Giuliani şi Sidney Powell, au demascat o presupusă fraudă pe scară largă. Murdoch i-a scris imediat şefei Fox News Media, Suzanne Scott, pentru a denunţa nişte "lucruri cu adevărat nebuneşti" şi "dăunătoare tuturor", potrivit mesajelor dezvăluite pe 16 februarie.

În acelaşi moment, în mesaje private, un moderator al Fox News, Tucker Carlson, a susţinut că Giuliani şi Powell sunt "mincinoşi nenorociţi".

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: fox news minciuni trump