Aproximativ un milion de francezi au dat buzna, luni noapte, să se programeze pentru vaccinări contra COVID-19, la numai câteva minute după avertismentul dramatic al președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că, peste câteva zile, intrarea în centrele comerciale, spitale, restaurante, baruri, cinematografe sau teatre, precum și călătoriile cu avionul, trenul și autocarul vor fi posibile numai pe baza permisului sanitar, un dispozitiv ce stabilește dacă o persoană este vaccinată sau necontaminată. Concomitent, vaccinarea va deveni obligatorie pentru cei care lucrează cu persoane vulnerabile și cu dizabilități. Măsurile au fost anunțate pe fondul creșterii alarmante a numărului celor infectați cu varianta Delta a coronavirusului și la doar trei zile de la redeschiderea, după 16 luni, a cluburilor de noapte. Tot mai multe voci din sistemul de sănătate susțin că valul patru al pandemiei a început deja în Franța.
Deși a precizat că vaccinarea nu va fi deocamdată obligatorie pentru publicul general, Macron a insistat asupra faptului că restricțiile impuse de pandemie îi vor viza de aici încolo, în principal, pe cei care nu s-au injectat cu serul anti-COVID-19. „Să focalizăm restricțiile asupra celor nevaccinați, mai degrabă decât asupra noastră!”, a tunat șeful statului francez în intervenția sa televizată, anunțând, apoi, că permisul sanitar necesar până acum doar la participarea la evenimente de amploare va fi utilizat peste câteva zile pe o scară mult mai largă, inclusiv pentru intrarea în restaurante, cinematografe și teatre. Acest permis, care atestă vaccinarea, recuperarea recentă după COVID-19 sau testarea negativă în ultimele 72 de ore, va fi solicitat și la îmbarcarea în avioane, trenuri și autocare pentru călătoriile pe distanțe lungi, în încercarea de a determina populația să se vaccineze, în plină perioadă a vacanțelor de vară. „Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces în acele locuri”, a declarat Macron, care a anunțat data de 1 august drept momentul intrării în vigoare a acestei măsuri. Liderul de la Paris a adăugat apoi că, începând din 21 iulie, „utilizarea permisului sanitar va fi extinsă pentru locurile de agrement și cultură”, cum ar fi, spre exemplu, cinematografele și teatrele. „Toți compatrioții noștri cu vârste de peste 12 ani vor trebui să fie vaccinați sau să prezinte un test negativ pentru a participa la un spectacol, la un concert sau festival sau pentru a intra într-un parc de distracții”, a precizat Macron.
Vaccinare obligatorie
Într-un alt anunț, președintele Franței a spus că impune vaccinarea obligatorie „pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu”. Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. „Cu începere din 15 septembrie, dacă eşti îngrijitor şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea lucra şi nu vei mai fi plătit”, a adăugat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, la televiziunea LCI. Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, susține Consiliului Știinţific, care ghidează guvernul francez pe probleme de sănătate, citat de AFP.
Un milion de programări
La scurt timp după terminarea discursului lui Macron, francezii au luat cu asalt sistemul de programare pentru vaccinare. Stanislas Niox-Chateau, directorul „Doctolib”, una dintre cele mai mari pagini de Internet din Franța, utilizată pentru programările la vaccinare, a declarat la postul de radio RMC că a fost înregistrat un număr record de cereri, imediat după anunțul lui Macron, relatează Reuters. „Este vorba despre aproape un milion de programări, ceea ce înseamnă că mii de vieți au fost salvate”, a remarcat, la rândul lui, la BFM TV, ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, citat tot de către Reuters.
Valul 4. Delta face ravagii
Deși se părea că, pe măsura ridicării restricțiilor, țara a făcut un pas important spre revenirea la normalitate, iar francezii reîncepuseră să frecventeze barurile, restaurantele sau muzeele, o nouă explozie de infectări, provocată de varianta Delta a coronavirusului, a lovit Franța în ultima perioadă. După ce a scăzut de la peste 42.000 de cazuri pe zi, la jumătatea lunii aprilie, la mai puțin de 2.000, la sfârșitul lui iunie, numărul mediu al celor infectați zilnic a crescut acum din nou, brusc, la aproape 4.000, notează Reuters. Numărul celor infectați a început să crească în urmă cu două săptămâni, iar experți ai sistemului francez de sănătate, citați de „MailOnline”, sunt de părere că cel de-al patrulea val al pandemiei, așteptat în toamnă, a început să devasteze deja țara, din cauza noii variante, una extrem de contagioasă. Măsurile anunțate de Macron fac notă discordantă cu actuala tendință manifestată în majoritatea statelor europene, unde guvernele au evitat să abordeze subiectul obligativității vaccinării, insistând asupra laturii sale voluntare. Italia, însă, a introdus reglementări similare, vaccinul contra COVID-19 fiind obligatoriu pentru personalul din domeniul serviciilor medicale și farmaciști, iar cei care nu respectă măsura riscă să fie suspendați sau penalizați la salariu. Și în Danemarca, intrarea în restaurante și participarea la evenimente publice necesită un permis digital care să ateste vaccinarea sau existența unui test negativ recent. Concomitent, unele zone din Germania solicită același lucru la intrarea în restaurante, deși sugestiile privind introducerea obligativității vaccinării provoacă încă o anxietate generală. La rândul lor, Spania și Marea Britanie sunt confruntate în prezent cu o nouă creștere a cazurilor de îmbolnăviri, din cauza variantei Delta.
„Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor!”
Emmanuel Macron