x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii plătesc despăgubiri de mii de euro

Francezii plătesc despăgubiri de mii de euro

de Sînziana Stancu    |    23 Oct 2009   •   00:00

Tribunalul din Paris a condamnat statul francez la plata unor despăgubiri de peste 6.000 de euro către miliardarul egiptean Mohamed Al-Fayed pentru întârzierea unei anchete legată de moartea, în 31 august 1997, la Paris, într-un accident de maşină, a prinţesei Diana şi a prietenului ei, Dody al Fayed, fiul miliardarului, scrie Daily Mail.

El Mohamed Al-Fayed, proprietar al magazinului londonez Harrods şi al Hotelului Ritz din Paris, a devenit parte, în 2002, într-o plângere în care erau contestate concluziile anchetei franceze asupra morţii prinţesei Diana şi a lui Dodi Al-Fayed. Potrivit respectivei investigaţii, accidentul de maşină soldat cu moartea cuplului s-ar fi datorat faptului că şoferul, Henri Paul, ar fi condus sub influenţa băuturilor alcoolice şi cu viteză prea mare, pentru că încerca să scape de paparazzi. Plângerea fusese depusă de părinţii lui Henri Paul, care susţineau că fiul lor nu era alcoolic şi că sângele care a fost supus analizelor nu i-ar fi aparţinut acestuia.

BĂNUIELI DE COMPLOT
Ancheta a fost amânată vreo cinci ani, iar plângerea nesoluţionată. Mohamed Al-Fayed a completat, în 2007, plângerea, acuzând statul francez că i-a negat dreptul la justiţie şi cerându-i despăgubiri de peste 1 milion de euro. Decizia emisă miercuri de Tribunalul din Paris a estimat că "s-a întârziat fără motive legitime, cu circa doi ani, procedura" şi a hotărât că responsabilitatea acestor întârzieri aparţine statului francez, "parţial implicat în negarea actului de justiţie". Statul francez a fost condamnat la plata de daune morale miliardarului egiptean şi la 3.000 de euro cheltuieli de judecată.

În ciuda faptului că ancheta a decis că moartea prinţesei Diana şi a lui Dodi s-a produs din cauza accidentului de maşină, miliardarul egiptean are şi acum bănuieli că la mijloc a fost "mâna serviciilor secrete britanice", care nu ar fi vrut să o vadă pe fosta soţie a prinţului Charles, moştenitorul direct al tronului britanic, căsătorită cu un musulman. Al Fayed a dat, de altfel, mai multe interviuri pe aceată temă în special presei britanice.

×
Subiecte în articol: externe