Majoritatea francezilor nu vor încă un mandat de preşedinte pentru Nicolas Sarkozy, arăta un sondaj coamandat de publicaţia Le Point şi realizat de Ipsos. Astfel, 62% dintre francezii chestionaţi au spus că nu doresc ca Nicolas Sarkozy să-i mai reprezinte din 2012 - anul următoarelor alegeri prezidenţiale.
Puşi să dea un pronostic în legătură cu şansele pe care le are Sarkozy de a mai prinde un mandat de preşedinte, 57% dintre respondenţi nu l-au cotat cu şanse de a fi reales.
Mai mult decât atât, 55% dintre cei care au răspuns sondajului au declarat că nu au încredere în măsurile de securitate anunţate de Sarkozy.
Tocmai pe aceste măsuri de securitate - evacuarea taberelor, expulzarea romilor, ridicarea cetăţeniei franceze pentru cei care au comis anumite infracţiuni - se baza Nicolas Sarkozy pentru a mai câştiga puţină popularitate. Până acum însă, preşedintele francez nu s-a ales decât cu critici, care s-au întins din Parlamentul European şi până în SUA şi China, cu apostrofări din partea Bisericii şi ameninţări deloc subtile din partea propriilor colegi de partid.
Şi reprezentanţii români ai Biserici Catolice au anunţat că dezaprobă expulzarea romilor. "Expulzarea nu este o soluţie, mai ales când vorbim de Uniunea Europeană. Dreptul de a se mişca liber şi de a se stabili pe teritoriul UE aparţine oricărui cetăţean al Uniunii", a declarat Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, responsabil cu migranţii în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, amintind de apelul lansat, duminică, de Papă.
Discursul în care Suveranul Pontif a îndemnat, în franceză, la toleranţă, l-a deranjat însă foarte mult pe Alain Minc, unul din consilierii oficiali ai lui Sarkozy. Minc a spus că Papa Benedict al XVI-lea n-are dreptul să critice guvernul francez, din cauză că este german. Potrivit Le Figaro, Minc a lăsat să se înţeleagă că, prin naţionalitatea sa, Papa este un "moştenitor" al regimului nazist.
Revenit din vacanţă, Sarkozy şi-a îndemnat, ieri, miniştrii să nu cedeze celor care caută "polemică sistematică" şi "să dea dovadă de mai mult curaj", în faţa "criticilor deseori excesive şi nefondate".
Ministrul pentru Imigraţiei a anunţat noi zboruri care vor repatria romi. Potrivit lui Eric Besson, citat de AFP, azi va pleca de la Paris, către România, un avion cu care vor fi repatriaţi 158 de romi. Un alt zbor, programat tot pentru azi, dar care va decola din Lille, ar trebui să aducă în România 125 de persoane.