x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Franciza” ISIS din atacul din Orlando

„Franciza” ISIS din atacul din Orlando

de Irina Stoica    |    15 Iun 2016   •   10:30
„Franciza” ISIS din atacul din Orlando
Sursa foto: AP

O strategie de recrutare relativ simplă a făcut posibil atacul cu 49 de victime din clubul „Pulse” din Orlando. În afară de recrutarea de adepţi pe care îi antrenează apoi în Siria sau Irak, apoi le dă misiuni în statele-ţintă, pentru Statul Islamic funcţionează „nadele” aruncate pe Internet. Omar Mateen a fost un astfel de caz: o persoană dezechilibrată uşor de manipulat şi care a comis, pe cont propriu, un act de teroare fără ca ISIS să i-l fi comandat. Rukmini Calimachi, jurnalist de origine română şi articole de Pulitzer, explică legătura fragilă dintre atacatorul din Orlando şi temuta grupare teroristă.

„Oamenii privesc acest incident cumva simplist. Vor să ştie dacă atacul a fost comis de ISIS sau dacă autorul a fost un aşa-zis «lup singuratic». Ce nu înţelegem nici după doi ani este că această grupare a construit fundaţia necesară pentru ca cei care vor să comită atacuri să aibă, cumva, de unde să se inspire şi să se motiveze pentru a acţiona pe cont propriu”, sintetizează Rukmini Calimachi discuţiile despre apartenenţa teroristului din Orlando la gruparea Statul Islamic. Pentru jurnalistul de finală Pulitzer învăţat să decodeze limbajul grupărilor teroriste şi al adepţilor lor, relaţia dintre Omar Mateem şi jihadiştii cărora a spus că le-a declarat credinţă arată ce tip de recrutare practică ISIS în afara cunoscutului proces de selectare a potenţiali jihadişti, de a-i antrena în Siria sau Irak şi de a-i introduce apoi în statele-ţintă. „Încă din 2014, cei din gruparea Stat Islamic explicau că oricine poate comite un act
terorist în numele lor. «Nu e nevoie să cereţi permisiunea pentru asta», era mesajul către adepţi şi potenţiali adepţi. Ideea este simplă: ei inundă Internetul cu propaganda lor, în speranţa că vor incita pe cât mai mulţi, inclusiv pe indivizii cu tulburări psihice. Apoi, după ce unii chiar comit atacuri, ISIS îşi asumă creditul pentru ele”, explică Rukmini Calimachi.

Există, totuşi, şi o formă de procedură în tot acest demers al terorii. Suporterii care decid să acţioneze pe cont propriu sunt instruiţi să îşi declare apartenenţa la ISIS în mod public, înainte de a comite atacul. „Faptul că Merateem a sunat la 911 ca să spună că este adept al ISIS arată că era familiarizat cu protocolul grupării. Atacul nu a fost, în sine, comis la comanda Statului Islamic, dar gruparea a jucat un rol important în pregătirea atacatorului, căruia i-a acordat sprijin, fie doar şi moral, şi pe care l-a ajutat în alcătuirea planului şi alegerea ţintei”, spune jurnalista. Creierul atacurilor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, îi instruia pe recruţi să provoace asedii prelungite din partea forţelor de ordine şi să ia, pe cât posibil, ostatici. Este ce s-a întâmplat la Bataclan, dar şi la Orlando, iar exemplele pot continua. Scopul principal este atragerea unei cât mai mari atenţii mediatice asupra atacului. Există însă şi un alt calcul. „Luarea de ostatici şi asediul forţelor de orine îi permit atacatorului să moară precum un «martir». Asta înseamnă şi că nu va putea fi interogat după aceea, aşadar nu le va oferi serviciilor de informaţii muniţie preţioasă contra grupării”, spune Calimachi.

Rukmini Calimachi a părăsit România în 1979, pe când avea cinci ani. Cariera de jurnalist a început-o la New Delhi. Articolele ei au obţinut numeroase premii, iar în 2009 Rukmini a fost finalistă în competiţia
pentru Pulitzer.

×