x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe François Fillon, desemnat de republicani pentru confruntarea cu Marine Le Pen

François Fillon, desemnat de republicani pentru confruntarea cu Marine Le Pen

de Şerban Mihăilă    |    29 Noi 2016   •   10:10
François Fillon, desemnat de republicani pentru confruntarea cu Marine Le Pen
Sursa foto: YOAN VALAT/EPA

Fost premier al Franței, François Fillon a devenit candidatul republicanilor de centru-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, din primăvara anului viitor. Cu 66,5 la sută din sufragiile obținute, el a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor primare de duminică, în fața lui Alain Juppe, care a fost creditat cu numai 33,5 procente. 

„Am misiunea de a înfrânge inacțiunea și demagogia. Stânga este un eșec, iar extrema dreaptă ne duce la faliment", a declarat Fillon, la scurt timp după anunțarea rezultatelor. Succesul său este cu atât mai important cu cât sondajele de opinie îl dau pe candidatul de centru-dreapta drept câștigător al prezidențialelor din Franța, în confruntarea cu lidera Frontului Național de extremă dreapta, Marine Le Pen. Potrivit institutului de studiu de piață „Harris Interactive”, citat de BBC, François Fillon ar obține 26 la sută din voturi în primul tur al acestor alegeri, față de 24 de procente, cât ar primi rivala sa. În cel de-al doilea tur, fostul premier ar câștiga însă cu 67 la sută din sufragiile exprimate în fața liderei de extremă dreapta, care ar obține doar 33 de procente. Fillon a repurtat un succes neașteptat în scrutinul primar organizat de republicani, fiind creditat cu a treia șansă, după fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, și un alt fost premier, mult mai popularul Alain Juppe.

Programul de austeritate câștigă

Dintre toți candidații, el a propus programul de austeritate cel mai drastic. Prin votul acordat lui Fillon, în prezent deputat de Paris, simpatizații dreptei și ai centrului s-au pronunțat pentru un program liberal în domeniul economic și unul conservator în chestiuni sociale. Fostul premier s-a declarat în favoarea desființării a 500.000 de posturi bugetare, ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani și creșterea cu încă patru ore a actualului program de lucru, de numai 35 de ore pe săptămână, din sistemul bugetar. Concomitent, el mai vrea interzicerea adopțiilor de către cuplurile de același sex și se opune căsătoriilor între persoane de același sex. În politică externă, Fillon se prevalează de prietenia președintelui Putin, legată pe vremea când ambii erau premieri. El dorește o alianță cu Moscova și consideră că UE ar trebui să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Până la confruntarea finală pentru Palatul Élysée, Fillon trebuie să-i unească pe membrii partidului său, încă divizați după confruntarea candidaților în alegerile primare. Victoria clară îi oferă însă lui Fillon „șanse reale de a câștiga contra Frontului Național și a unei stângi aflate în comă”, scrie „Le Monde”.

Publicația conservatoare „Le Figaro” avertizează că marea provocare a lui François Fillon devine încercarea de a opri „cumplita înstrăinare a alegătorului obișnuit”, pe măsură ce, de acum înainte, va trebui să se adreseze unui electorat mult mai larg decât cel din alegerile primare. Votanții marginalizați „sunt aruncați de șomaj și imigrația necontrolată direct în brațele Frontului Național”, arată „Le Figaro”, sugerând o luptă crâncenă pentru Palatul Élysée.

×