x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe François Fillon, favorit pentru Palatul Élysée

François Fillon, favorit pentru Palatul Élysée

de Şerban Mihăilă    |    22 Noi 2016   •   18:51
François Fillon, favorit pentru Palatul Élysée
Sursa foto: ETIENNE LAURENT/EPA

Fost premier al Franței, François Fillon a câștigat primul tur al alegerilor primare pentru desemnarea candidatului republicanilor de centru-dreapta la prezidențialele din Franța, de anul viitor. După numărarea majorității voturile exprimate la scrutinul de duminică, Fillon a câștigat 43,5% din sufragii, un alt fost premier, Alain Juppe, a obținut 27,6%, iar fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, doar 22,1%.

În urma acestor rezultate, François Fillon și Alain Juppe se vor confrunta pe 27 noiembrie într-un al doilea tur de scrutin, care, potrivit sondajelor, va oferi, cel mai probabil, numele viitorului președinte al Franței. Victoria parțială a lui Fillon în alegerile care vor desemna candidatul de centru-dreapta în cursa pentru Palatul Élysée a fost posibilă, după ce aceleași sondaje de opinie au arătat că lidera Frontului Național de extremă dreapta, Marine Le Pen, ar obține cu aproximativ zece procente mai mult decât Sarkozy în scrutinul prezidențial din primăvara anului 2017. Confuzia instaurată în rândul formațiunilor de stânga, la sfârșitul unui mandat extrem de nepopular al președintelui socialist, François Hollande, i-a determinat pe cei mai mulți dintre analiștii politici să anticipeze o victorie a candidatului de centru-dreapta în fața liderei Frontului Național, în ultima rundă a alegerilor prezidențiale de anul viitor. Deocamdată, Marine Le Pen este creditată cu șanse certe pentru a intra în confruntarea finală, însă un candidat politic de anvergură, de centru-dreapta, ar avea mari șanse să câștige în fața reprezentatei extremei drepte, consideră analiști citați de BBC.  Fillon propune „un șoc liberal" în economie, sprijin pentru familiile tradiționale și o politică externă prorusă, scrie publicația „Le Monde”, în ediția sa de ieri. Prin votul acordat lui Fillon, în prezent deputat de Paris, simpatizanții dreptei și ai centrului s-au pronunțat pentru un program economic liberal și unul conservator, în privința chestiunilor sociale, arată cotidianul francez. Dintre toți candidații în alegerile primare, Fillon a propus programul de austeritate cel mai drastic. Fostul premier al lui Sarkozy s-a angajat să pună în aplicare un program de economii de 110 miliarde de euro în finanțele publice, dacă va fi ales. O treime din reducerea de cheltuieli ar urma să se facă pe seama bugetului de stat, 20% de la colectivitățile locale, iar restul de la bugetul asigurărilor sociale, prin pensionarea la 65 de ani și reducerea cheltuielilor cu sănătatea.

Șoc de competitivitate

Pentru a realiza aceste economii, Fillon a promis desființarea a 500.000 de posturi bugetare, ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani, în 2022, armonizarea regimurilor de pensionare și impunerea programului de lucru de 39 de ore în sistemul bugetar. Pentru relansarea economiei în pofida acestor reduceri drastice, el a anunțat injectarea a 40 de miliarde de euro pentru reducerea poverii fiscale asupra întreprinderilor, prin scăderea impozitului la 25% ,precum și prin eliminarea monopolului sindical. Prin acest „șoc de competitivitate", el promite reducerea șomajului sub 7% în cinci ani și transformarea Franței în prima economie europeană în zece ani.

Fillon mai vrea interzicerea adopțiilor „depline" de către cuplurile de același sex, iar, în politica externă, se prevalează de prietenia președintelui Putin, legată pe vremea când ambii erau premieri.

×