x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța a solicitat sprijinul militar al Sloveniei în lupta împotriva terorismului

Franța a solicitat sprijinul militar al Sloveniei în lupta împotriva terorismului

21 Noi 2015   •   19:29
Franța a solicitat sprijinul militar al Sloveniei în lupta împotriva terorismului

La Bratislava au avut loc discuţii referitor la potenţialul ajutor militar pe care Slovacia îl poate acorda Franţei, informează sâmbătă agenţia TASR.

O rundă de discuţii a avut loc vineri la Ministerul slovac al apărării între secretarul de stat Milos Koterec şi ambasadorul francez în Slovacia, Didier Lopinot.

"Am primit o primă cerere generală din partea franceză. Putem să oferim sprijin în domeniul protecţiei anti-radiaţii, chimice şi biologice, experţi în logistică şi lichidarea explozivilor, servicii de informaţii şi, desigur, unităţi de operaţiuni speciale", a afirmat secretarul de stat slovac.

Detaliile vor fi stabilite în discuţii între reprezentanţi ai forţelor armate din cele două ţări, care vor avea loc în următoarele două săptămâni maxim.

Potrivit ministerului slovac al apărării, Franţa va cere membrilor UE în special sprijinul pentru misiunile sale în afara ţării, pentru a putea să-şi retragă unele unităţi şi să le reorienteze în lupta împotriva terorismului.

"Mulţumesc Republicii Slovace pentru solidaritatea cu Franţa. Astăzi trebuie să vorbim despre ajutorul concret şi susţinerea pe care ţările Uniunii sunt capabile să le ofere", a spus ambasadorul francez, care a adăugat că situaţia este în continuare gravă şi că ameninţarea teroristă este prezentă.

Articolul 42.7 privind sprijinul reciproc din Tratatul UE a fost activat pentru prima oară, Franţa invocând acest articol la Consiliul Afaceri Generale care a avut loc pe 17 noiembrie, după atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie.

Sursa: AGERPRES 

×