„Ucrainenilor le lipsesc suficiente mijloace pentru a câștiga!”, susține Jacek Saryusz-Wolski, europarlamentar din partea partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție.
„Ei nu primesc ceea ce ar trebui să primească în materie de avioane de luptă și de rachete cu rază lungă de acțiune”, consideră Saryusz-Wolski, care a acordat un interviu în exclusivitate pentru site-ul britanic Express.co.uk
„Ucrainenii primesc suficiente arme pentru a supraviețui, dar nu pentru a învinge!”, este de părere oficialul polonez.
Comentariile sale vin în contextul în care anunțata contraofensivă ucraineană pare să fi fost amânată, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa de arme, precum și al ezitărilor manifestate de anumite puteri occidentale atunci când vine vorba să furnizeze Kievului rachete avansate cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă.
Polonia, în schimb, a fost, încă de la începutul invaziei, unul dintre susținătorii cei mai vocali ai intensificării livrărilor de arme pentru Ucraina. Spre exemplu, Polonia a devenit recent primul stat NATO care a oferit ucrainenilor avioane de luptă. De altfel, se spune că executivul de la Varșovia ar fi acordat Kievului ajutoare pentru arme, muniții și echipamente militare, în valoare de peste 3 miliarde de euro.
Atunci când a fost întrebat de ce polonezii au adoptat o astfel de politică, europarlamentarul a răspuns fără menajamente: „Pentru că Occidentul este putred!”. Apoi, Jacek Saryusz-Wolski a scos imediat în evidență disponibilitatea Marii Britanii de a sprijini Ucraina cu armament, pe care a descris-o drept o excepție binevenită față de reticența Germaniei și a Franței.
Marea Britanie, alături de Polonia, este unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor militar pentru Ucraina, după invazia lui Putin din 2022, și a început să ofere Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Londra a livrat ucrainenilor, luna trecută, sistemul avansat de rachete „Storm Shadow”.
Spre un conflict înghețat
Jacek Saryusz-Wolski este de părere că Ucraina are nevoie ca țările occidentale să facă un pas înainte și să urmeze exemplul transporturilor de arme trimise de Marea Britanie. „Fiți ca britanicii!”, a îndemnat europarlamentarul polonez.
„Cred Macron și Scholz visează să aibă pace cu prețul renunțării la o parte din teritoriul Ucrainei și, astfel, să aibă un conflict înghețat, care ar putea dura, așa cum știți, zeci de ani”, a avertizat, apoi, Saryusz-Wolski.
El a mai precizat că există un „apetit uriaș pentru înghețarea conflictului, deși acest lucru nu este recunoscut în mod deschis”.
La sfârșitul săptămânii trecute, cancelarul german, al cărui guvern a fost criticat la începutul războiului pentru reacția sa lentă, a fost nevoit să apere trimiterea unui ajutor militar către Ucraina, după ce protestatarii l-au huiduit în timpul unui discurs susținut în apropiere de Berlin.
Manifestanții au strigat: „Belicoșii!” și „Creați pacea fără arme!”, iar Scholz a ripostat, afirmând că președintele Vladimir Putin este „adevăratul partizan al războiului”. Mai mult, șeful executivului german a declarat că nu vede „nicio alternativă” la sprijinirea Ucrainei cu ajutorul armelor.
În timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Berlin, luna trecută, Scholz a promis că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. Guvernul german a anunțat un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de sprijin acordat de nemți de la izbucnirea războiului.
Acesta include 30 de tancuri „Leopard 1 A5”, 20 de transportoare blindate de trupe „Marder”, 100 de vehicule de luptă, 18 obuziere autopropulsate, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene „IRIS-T SLM”, precum și alte scuturi de apărare antiaeriană.
Ofensivă împotmolită
În pofida eforturilor de a menține livrarea de ajutoare militare către forțele ucrainene, Kievul pare să amâne mult așteptata sa ofensivă, deoarece stocurile de arme și muniții nu au atins nivelurile necesare pentru a înfrunta cu succes trupele rusești, care și-au consolidat pozițiile defensive în estul țării.
Ihor Zhovkva, consilierul principal pe probleme de afaceri externe al lui Zelenski, a recunoscut că, programată inițial să înceapă în primăvară, contraofensiva va fi amânată până în vară. „Dacă vrei să începi o contraofensivă de succes ai nevoie de tot ce ai la dispoziție, inclusiv de artilerie, vehicule blindate și tancuri, iar noi, probabil, nu avem armament suficient”, a mărturisit el.