Noi informatii au fost facute publice ieri cu privire la regimul rasturnat de la Tripoli. Surse militare din Franta si Niger au anuntat ca un important convoi de vehicule civile si militare care venea din Libia a traversat luni seara Agadez dinspre Arlit, un oras minier situat in apropierea frontierei algeriene, si se indrepta spre Niamey. La Agadez, cel mai mare oras din aceasta parte a Saharei, Gaddafi este in continuare o figura populara. Majoritatea locuitorilor de aici sunt tuaregi, pe care colonelul i-a ajutat si sustinut, anii trecuti, pentru a obtine autonomia de regimul de la Niamey (Capitala Republicii Niger).
Potrivit surselor citate de AFP si Reuters, in zona au circulat zvonuri ca Muammar Gaddafi sau unul dintre fiii sai, posibil Seif al-Islam, s-ar fi putut afla in acest convoi escortat de armata din Niger, o tara saraca, fosta colonie franceza, situata la sud de Libia.
Au existat martori care au declarat ca i-au vazut, in convoiul care numara aproximativ 200-250 de autovehicule, pe Rhissa Ag Boula, una dintre personalitatile celor doua rebeliuni ale tuaregilor din Niger si foarte apropiat de Gaddafi, si pe Mansour Daw, seful brigazilor de securitate. Surse militare franceze spun ca 'alaiul' se afla in drum spre o alta fosta colonie franceza, Burkina Faso, tara care i-a promis azil dictatorului libian. Mai mult decat atat, sursele citate de Reuters exclud posibilitatea ca un asemenea convoi sa fi trecut neobservat de fortele NATO care survoleaza teritoriul libian sau sa nu fi primit acceptul NATO de a porni la drum intr-un convoi atat de numeros.
In timp ce Gaddafi si-a trimis avangarda in cautarea locului potrivit pentru refugiul sau, apropiati ai colonelului au declarat ca acesta se afla 'intr-o stare de sanatate excelenta' si 'organizeaza apararea' Libiei. Potrivit purtatorului de cuvant al dictatorului, Moussa Ibrahim, a promis ca va fi continuata 'lupta pana la moarte sau la victorie'. (...) 'Triburile demne' ale tarii continua sa apere fosta putere si vor recuceri orasele ocupate de insurgenti si de 'agentii NATO' care au inlaturat regimul de la putere si au comis 'infractiuni, in special violuri, omoruri si jafuri'.
Beijingul nu recunoaste ca a trimis armament regimului de la Tripoli
China a intrat zilele acestea in randurile tarilor care au uitat ca au ajutat regimul lui Gaddafi in anii trecuti, comenteaza presa europeana. 'In iulie (2011), Guvernul Gaddafi a trimis pe cineva in China fara stiinta Guvernului chinez, pentru a intra in contact cu membri ai unor firme interesate. Companiile chineze nu au semnat nici un contract comercial si nici nu au exportat echipamente militare in Libia', a declarat Jiang Yu, o purtatoare de cuvant a MAE de la Beijing, raspunzand astfel acuzatiilor aparute recent in publicatia Globe and Mail.