x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa îşi schimbă abordarea faţă de Rusia, pe care o vede drept un posibil partener împotriva jihadiştilor

Franţa îşi schimbă abordarea faţă de Rusia, pe care o vede drept un posibil partener împotriva jihadiştilor

17 Noi 2015   •   17:09
Franţa îşi schimbă abordarea faţă de Rusia, pe care o vede drept un posibil partener împotriva jihadiştilor

În lupta ei împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a revendicat atentatele de la Paris, Franţa pare acum să agreeze ideea Rusiei de constituire a unei 'mari coaliţii' împotriva acestei grupări şi de a lăsa pe planul secund ideea plecării preşedintelui Bashar al-Assad, deşi înaintea atacurilor teroriste oficialii francezi au criticat politica Rusiei faţă de Siria, relatează AFP într-un comentariu publicat marţi.

Preşedintele Francois Hollande a vorbit deschis luni despre constituirea unei asemenea coaliţii, subiect pe care-l va aborda săptămâna viitoare în discuţiile cu preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Vladimir Putin. Acesta din urmă a reafirmat, tot luni, că este 'indispensabil' să se formeze o coaliţie antiteroristă. 'Mereu am auzit de la prietenii noştri francezi că rezolvarea problemei plecării preşedintelui al-Assad ar trebui să fie o condiţie prealabilă schimbărilor politice. (...) Dar a protejat acest lucru Parisul de atentatul terorist ? Nu !', a indicat liderul de la Kremlin.

Opinia sa a fost rapid împărtăşită chiar de ministrul francez de externe, Alain Juppe, care a admis că acum prioritatea trebuie să fie zdrobirea SI, nu înlăturarea lui al-Assad de la putere. 'Aşadar, preşedintele Republicii (Francois Hollande) procedează bine încercând să constituie o coaliţie unică: americani, ruşi, francezi, iranieni. (...) Sigur că este o schimbare a liniei pe care practic am urmat-o din 2011, dar lumea s-a schimbat', şi-a motivat Juppe opinia într-o declaraţie dată postului BFMTV.

Totuşi, unii analişti francezi atrag atenţia asupra elementelor sensibile ale acestei noi politici. Astfel, chiar dacă Franţa îşi schimbă abordarea faţă de Rusia, marja ei de manevră este limitată, întrucât în Siria totul se joacă între ruşi şi americani, astfel că nu se ştie cât succes va avea în încercarea de a intra şi ea în acest joc. Pe de altă parte, Franţa şi-a intensificat raidurile aeriene împotriva jihadiştilor şi a trimis în Marea Mediterană portavionul Charles de Gaulle, ce are la bord 26 de avioane de atac, dar principala provocare ar putea fi de acum înainte fi găsirea unei opţiuni militaro-diplomatice, întrucât doar loviturile aeriene nu sunt o soluţie, mai ales dacă ele nu sunt însoţite de o operaţiune terestră.

×
Subiecte în articol: francois hollande Vladimir Putin