x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa l-a băgat la închisoare pe fostul dictator Manuel Noriega

Franţa l-a băgat la închisoare pe fostul dictator Manuel Noriega

27 Apr 2010   •   00:00
Franţa l-a băgat la închisoare pe fostul dictator Manuel Noriega

Fostul dictator panamez Manuel Noriega a fost plasat în arest preventiv într-un centru de detenţie din Franţa, ţară unde a fost extrădat chiar astăzi de către Statele Unite.



0-119024-noriega.jpgNoriega este inculpat pentru spălare de bani provenind din trafic de droguri. În vârstă de 74 de ani, generalul panamez a fost îmbarcat, marţi dimineaţă, la bordul unui avion Air France care a decolat de la Miami (statul american Florida) cu Destinaţia Paris.

Avocatul din Panama al lui Noriega, Julio Berrios, a declarat că extrădarea acestuia este rezultatul unui acord secret între guvernele din Panama, Statele Unite şi Franţa, ca acesta să nu revină în ţara sa. Guvernul panamez a anunţat luni că respectă hotărârea "suverană" a Statelor Unite de a-l extrăda pe fostul dictator către Franţa, solicitând, totodată, ca acesta să fie repatriat, pentru a fi judecat şi în ţara sa.

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat, la 22 martie, cererea fostului dictator panamez de a fi reaudiat, eliminând, astfel, ultimul recurs al acestuia împotriva unei extrădări.
Generalul Noriega a fost condamnat, în Panama, la 54 de ani de închisoare pentru implicarea sa în dispariţia şi asasinarea unor oponenţi, între 1968 şi 1989.

Manuel Noriega a fost îndepărtat de la putere şi, ulterior, capturat, în 1989, într-o intervenţie americană în acest stat, ordonată de preşedintele amerian George Bush. Fostul dictator din această ţară a Americii Centrale a fost, ulterior, condamnat la 40 de ani de închisoare, în Statele Unite, pentru trafic de droguri. El a fost plasat în detenţie în Florida, iar pedeapsa acestuia a fost redusă la 17 ani, pentru bună purtare.

Dar, cu câteva zile înainte de data prevăzută pentru eliberare, în septembrie 2007, un judecător federal american a aprobat extrădarea acestuia către Paris.
Justiţia franceză l-a condamnat în lipsă, în 1999, la zece ani de închisoare pentru diverse acuzaţii, dar doreşte să organizeze un nou proces, pentru spălare de bani.

Avocatul francez al lui Noriega, Yves Lebequier, a declarat luni seara, pentru France Info, că fostul dictator nu poate fi judecat de către justiţia franceză, din cauza prescrierii faptelor şi imunităţii ca fost şef de stat.

Mult timp un aliat al Statelor Unite, în timpul Războiului Rece, şi fost informator CIA, Manuel Noriega a căzut în dizgraţia Washingtonului, din cauza implicării sale în traficul cu stupefiante.

×
Subiecte în articol: externe