x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Missing.net, un motor de căutare pentru găsirea persoanelor dispărute

Franţa: Missing.net, un motor de căutare pentru găsirea persoanelor dispărute

de Marina Constantinoiu    |    22 Mar 2011   •   16:17

Fundaţia franceză Căştile Roşii, care pledează pentru crearea unei “forţe internaţionale umanitare de reacţie rapidă”, lansează marţi missing.net, un “motor de căutare umanitară”, pentru găsirea persoanelor dispărute din întreaga lume, începând cu Japonia, relatează AFP.

Fundaţia pleacă de la constatarea că “fiecare catastrofă naturală majoră se soldează cu numeroase dispariţii” şi că echipele de salvare, depăşite de situaţie, din cauza complicaţiilor gestionării crizei, sunt în incapacitate de a răspunde cererilor familiilor victimelor, se arată într-un comunicat citat de AFP.

Pentru a uşura căutările, fundaţia a conceput, în parteneriat în principal cu Google, missing.net, un motor de căutare umanitară, care le permite familiilor, ca şi echipelor de salvatori, să lanseze o căutare şi să posteze mărturii.

Site-ul, care este în şase limbi, propune crearea unei fişe a dispărutului, lansarea unei căutări conform mai multor criterii, oferirea posibilităţii postării de mărturii şi de a avea acces la declaraţiile postate pe site, permiţând geolocalizarea victimelor identificate.

Pentru fostul ministru francez şi preşedintă a Fundaţiei Căşti Roşii, Nicole Guedj, acest site are vocaţie de a servi nu doar în cazul tsunami-ului sau seismului, ci poate ajuta şi la localizarea persoanelor strămutate sau a victimelor catastrofelor industriale.

Creată în 2006, Fundaţia Căşti Roşii militează pentru “crearea unei forţe internaţionale umanitare de reacţie rapidă, plasate sub egida ONU, pentru a coordona acţiunea echipelor de salvare intervenind în locurile catastrofelor şi vizează facilitarea intervenţiilor echipelor umanitare, punând la dispoziţie “mijloace tehnologice inovatoare”.

Ideea de a crea nişte “pompieri” ai ONU sau Căşti Roşii a fost relansată după seismul care a devastat Haiti la 12 ianuarie 2010, seism soldat cu moartea a 220.000 de persoae din această ţară.

×