x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron înţelege exigenţele Ucrainei, dar notează că NATO a confirmat direcţia integrării

Emmanuel Macron înţelege exigenţele Ucrainei, dar notează că NATO a confirmat direcţia integrării

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   23:00
Emmanuel Macron înţelege exigenţele Ucrainei, dar notează că NATO a confirmat direcţia integrării

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat miercuri, la finalul summitului de la Vilnius, că înţelege cerinţele omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, subliniind că, deşi NATO nu a fixat un termen clar, a confirmat parcursul Ucranei în sensul integrării.

"Este legitim ca preşedintele ucrainean să fie exigent cu noi, pentru că el luptă pe teren, armata sa este angajată în confruntări şi el apără integritatea teritorială şi suveranitatea poporului său", a declarat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

"Summitul NATO a permis confirmarea angajamentelor militare pe termen scurt, care vor ajuta la modificarea cursului contraofensivei, pentru a o face mai eficientă. În plus, summitul a reafirmat că drumul Ucrainei spre NATO există (...)", a subliniat Macron.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reafirmat, miercuri, nemulţumirea privind lipsa de angajament din partea NATO, insistând că Ucraina ar fi trebuit să primească perspective clare de aderare. "Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război", a afirmat Zelenski.

Alianţa Nord-Atlantică a stabilit, în principiu, că Ucraina va putea deveni membră la un moment dat, precizând însă că aderarea se va produce după încheierea războiului cu Rusia, când toate statele aliate vor fi de acord şi când Kievul va îndeplini criteriile politice şi militare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: franta nato ucraina