x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa / O bombă veche de 65 de ani duce la evacuarea portului Brest

Franţa / O bombă veche de 65 de ani duce la evacuarea portului Brest

03 Aug 2009   •   00:00
Franţa / O bombă veche de 65 de ani duce la evacuarea portului Brest

Operaţiunea de căutare de bombe din Al Doilea Război Mondial a provocat duminică, timp de 12 ore, evacuarea a circa 16.000 de locuitori din Brest. Oraşul aflat în vestul Franţei a fost unul dintre porturile cele mai bombardate de Aliaţi la sfârşitul conflictului.



Operaţiunea, care s-a terminat în timpul serii, nu a permis decât scoaterea la lumină a unui obuz, un dispozitiv de 50 de kilograme dotat cu o încărcătură de 3 kilograme de explozibil. În jurul orei 19.00 /17.00 GMT/, măsurile de securitate au fost ridicate şi cei 16.000 de locuitori au putut să se întoarcă la domiciliile lor. Începând de la ora 7.00 /5.00 GMT/, în timp ce răsunau sirenele oraşului, poliţişti şi jandarmi patrulau pe străzi, sunând la uşi pentru a verifica dacă toţi locuitorii au părăsit perimetrul de securitate. Aproximativ 10 la sută din populaţia oraşului trăieşte în această zonă, pe o rază de 800 de metri.

Opt până la zece ore de muncă au fost iniţial necesare pentru echipele care urmau să se concentreze asupra mai multor obiecte metalice neidentificate, putând fi bombe sau schije, reperate în pământ cu aparate de detectare magnetică. O a doua operaţiune este prevăzută în timpul weekend-ului de la 15 august pentru a neutraliza 83 de obuze reperate.

Avertizaţi despre operaţiune la jumătatea lunii iulie, numeroşi locuitori ai Brestului au ales să îşi părăsească domiciliile începând de sâmbătă, pentru a petrece noaptea pe la rude, dar primăria şi-a deschis porţile din zori pentru a-i primi pe locuitorii lipsiţi de această soluţie de moment. O parte din centrul oraşului se află în perimetrul de securitate, slujba duminicală a fost mutată în alt loc, piaţa anulată şi cinematograful închis, menţionează AFP. Această operaţiune de depoluare pirotehnică este necesară ca urmare a istoriei portului Brest, bombardat masiv în timpul războiului din 1939-1945.

Aproximativ 30.000 de tone de dispozitive explozive, dintre care 10 la sută nu ar fi explodat, au fost lansate de Aliaţi asupra oraşului Brest în timpul verii anului 1944 pentru a-i alunga pe germani. Jumătate dintre imobilele acestui port la Oceanul Atlantic au fost distruse înainte ca forţele germane să se predea.

×
Subiecte în articol: externe