x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa, prietena SUA

Franţa, prietena SUA

de Delia Zahareanu    |    28 Aug 2007   •   00:00
Franţa, prietena SUA
Sursa foto: JACQUES DEMARTHON/

La Conferinţa anuală a am-basadorilor, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a prezentat viziunea despre politica externă a ţării sale, marcănd o schimbare de direcţie faţă de trecutul apropiat.



La Conferinţa anuală a am-basadorilor, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a prezentat viziunea despre politica externă a ţării sale, marcănd o schimbare de direcţie faţă de trecutul apropiat.


O "Europă puternică" şi "prietenia cu Statele Unite". Aşa şi-a inceput ieri discursul, in faţa conferinţei corpului diplomatic francez, preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Preşedintele francez a deschis inclusiv un subiect foarte sensibil pănă acum pentru diplomaţia franceză: viitorul aranjamentului european cu Turcia. Aderare sau asociere? "Oricine ştie că a doua formulă este cea pe care am susţinut-o in timpul campaniei mele electorale. Nu mi-am schimbat părerea şi cred că intr-o zi va fi recunoscută ca fiind cea mai rezonabilă", a declarat Sarkozy, optănd pentru "asocierea" Turciei la Uniunea Europeană. Poziţia liderului de la Elysee este un compromis intre viziunea americană, care sprijină aderarea Turciei la UE, şi scepticismul lui Sarkozy cu privire la oportunitatea includerii acestei ţări intre statele comunitare.


LA EST. Totodată, preşedintele francez s-a arătat critic faţă de instrumentele de politică externă ale Moscovei. "Rusia impune reintoarcerea sa pe scena mondială folosindu-se de o anumită brutalitate a atuurilor sale, mai ales cele legate de petrol şi gaz natural, in timp ce lumea, in special Europa, aşteaptă mai degrabă din partea ei o contribuţie pozitivă şi importantă in rezolvarea problemelor timpului nostru decăt justificarea statutului său regăsit", relatează AFP.


ORIENT. Critica Rusiei a fost precedată de o respingere a scenariului unui Iran care să posede arme atomice, ipoteză "inacceptabilă" din perspectiva lui Sarkozy. Cea mai importantă provocare pe care Europa şi Occidentul o au de infruntat este, in viziunea liderului francez, contracararea "califatului" pe care Al-Qaeda vrea să-l construiască, "un califat ce respinge orice deschidere către modernitate".


G 13. Preşedintele francez a mai lansat două idei interesante. El s-a pronunţat in favoarea unui dialog cu Siria, cu condiţia ca autorităţile de la Damasc să susţină proiectul de soluţionare a crizei politice din Liban. Sarkozy a mai propus ca grupului statelor puternic industrializate (G8) să i se alăture China, India, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.

×
Subiecte în articol: externe francez