x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa propune înfiinţarea unei Trezorerii Europene

Franţa propune înfiinţarea unei Trezorerii Europene

06 Ian 2011   •   20:39

Ideea face parte din cele 16 propuneri de îmbunătăţire a coordonării politicii economice în Europa, prezentată lui Sarkozy de Constance Le Grip şi Henri Plagnol, membri în Parlamentul Franţei, respectiv în Parlamentul European.

Raportul va fi înmânat preşedintelui Consiliului European, Hermann Van Rompuy.

Sarkozy a susţinut oficial punctul de vedere al cancelarului german Angela Merkel, care s-a opus ideii emisiunii de obligaţiuni comune ale zonei euro. El a arătat că ideea ar putea fi reluată atunci când politica economică europeană va fi mai bine integrată.

Raportul prezentat lui Sarkozy sugerează ca formarea unei Trezorerii pan-europene să înceapă cu Germania şi Franţa şi să includă ulterior alte ţări din zona euro care respectă prevederile Pactului de Stabilitate şi creştere în domeniul bugetar.

“Propunem analizarea posibilităţii creării, pe termen mediu, a unui organism care să administreze în comun datoriile ţărilor din zona euro, ceea ce ar fi un pas logic după înfiinţarea monedei unice”, se arată în raport.

Chiar şi pasul iniţial poate fi făcut doar dacă Parisul va convinge Germania de capacitatea Franţei de a ţine sub control deficitul public, potrivit raportului.

În final, crearea eurobondurilor va permite Uniunii să se doteze cu o capacitate de finanţare care beneficiază de cea mai bună avizare.

Raportul notează că acesta este un obiectiv susţinut şi de ministrul de Finanţe italian, Guilio Tremonti, şi de  Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup.

×