x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța și Germania încearcă să depășească neînțelegerile privind asumarea în comun a datoriilor între statele UE

Franța și Germania încearcă să depășească neînțelegerile privind asumarea în comun a datoriilor între statele UE

21 Oct 2022   •   09:55
Franța și Germania încearcă să depășească neînțelegerile privind asumarea în comun a datoriilor între statele UE
Sursa foto: antena3

Franța și Germania sunt dornice să-și depășească neînțelegerile apărute în contextul scumpirilor din energie și a războiului din Ucraina.

"Cooperarea dintre Germania şi Franţa, precum şi dintre cancelar şi preşedinte, este intensă şi fructuoasă", a spus Olaf Scholz după întâlnirea cu Emmanuel Macron de la Bruxelles, în cadrul summitului pentru plafonarea prețului la energie, scrie AFP.

Cei doi șefi de stat s-au întâlnit tete-a-tete o jumătate de oră. 

"Nu avem întotdeauna aceleaşi poziţii, ceea ce este normal", a declarat apoi Emmanuel Macron.

O întâlnire de miniștrii franco-germană, de săptămâna viitoare, a fost însă amânată pe fondul disputelor dintre cele două țări.

Tensiunile au izbucnit în contextul crizei energetice, care a determinat autoritățile de la Berlin să anunțe un pachet de ajutor pentru populație și firme ede 200 de miliarde de euro, fapt ce a provocat reacția Parisului care a acuzat Germania că ia măsuri pe cont propriu, și nu la nivelul UE, și va mări discrepanța între țările bogate și cele mai  sărace. Dar Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Olaf Scholz se opune plafonării prețurilor la energie și împărțirii datoriilor între statele UE.
"Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin", a spus cancelarul german, care a cerut ca UE să încheie acorduri cu Japonia și Coreea de Sud pentru a nu face concurență blocului comunitar la achizițiile de gaze. 

"Țări precum Statele Unite, Canada şi Norvegia, care sunt solidare cu UE în privinţa Ucrainei, nu au interesul ca energia în Europa să devină imposibil de plătit", a avertizat Scoltz.

Germania și Olanda nu sunt de acord cu asumarea la comun a datoriilor pentru subvenții acordare popuației și firmelor. Planul este susținut de Franţa, Italia, Spania şi Grecia.

Neînțelegerile vin pe fondul sistării livrărilor de gaze rusești, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor occidentale. 

×
Subiecte în articol: franta germania