x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța testează o rachetă balistică, în încercarea de a spori descurajarea nucleară

Franța testează o rachetă balistică, în încercarea de a spori descurajarea nucleară

de Redacția Jurnalul    |    19 Noi 2023   •   16:00
 Franța testează o rachetă balistică, în încercarea de a spori descurajarea nucleară
Sursa foto: Hepta

Franța a testat cu succes o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, M51.3, „sporind credibilitatea capacităților de descurajare nucleară ale Franței”, a declarat, duminică, Ministerul Apărării francez, citat de Reuters.

 

Racheta a fost lansată de la situl de testare a rachetelor Biscarosse al armatei franceze din sud-vestul Franței și a aterizat în Atlanticul de Nord, „la sute de kilometri de orice coastă”, a precizat ministerul francez al Apărării.

„Zborul a permis confirmarea unei îmbunătățiri majore a rachetei, care va contribui la credibilitatea durabilă a descurajării oceanice a Franței în următoarele decenii” a precizat ministerul într-un comunicat.

Racheta M51.3 este o versiune îmbunătățită a M51, o rachetă balistică strategică maritim-terestră cu trei trepte, proiectată pentru a fi lansată de pe submarinele Marinei franceze.

M51 a fost testată pentru prima dată de la o bază terestră în 2006 și de pe un submarin în 2010, anul în care a fost pusă în funcțiune.

Noua rachetă M51.3, care ar trebui să intre în serviciu în jurul anului 2025, este dezvoltată de firma aerospațială ArianeGroup, o societate mixtă între Airbus (AIR.PA) și grupul francez de apărare Safran (SAF.PA).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: franta racheta balistica