Kim Jong Nam - fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un - care a fost ucis în Malaezia în 2017, era informator al CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA), potrivit ediţiei de luni a cotidianului Wall Street Journal, relatează Reuters.
Publicaţia a citat o persoană, a cărei identitate nu este precizată, "informată despre subiect'' şi a comentat că multe detalii despre relaţia lui Kim Jong Nam cu CIA au rămas neclare. Reuters nu a putut confirma independent aceste informaţii şi CIA a refuzat să comenteze.
Wall Street Journal a citat persoana în cauză potrivit căreia "a existat o legătură" între CIA şi Kim Jong Nam.
"Mai mulţi foşti oficiali americani au afirmat că era puţin probabil ca fratele vitreg, care a trăit în afara Coreei de Nord timp de mulţi ani şi nu ştia nimic despre puterea de la Phenian, să fie în măsură să furnizeze detalii despre situaţia internă a ţării", notează publicaţia americană.
Foştii oficiali au mai spus că Kim Jong Nam a fost aproape cu siguranţă în legătură cu serviciile de securitate din alte ţări, în special din China. Rolul lui Kim Jong Nam în calitate de informator al CIA este menţionat într-o nouă carte despre Kim Jong Un, "Marele Succesor", scrisă de Anna Fifield, jurnalistă la Washington Post, şi care urmează să fie lansată marţi.
Fifield afirmă că Kim Jong Nam se întâlnea de obicei cu angajaţii săi în Singapore şi Malaezia, citând o sursă din domeniul serviciilor de informaţii.
Potrivit cărţii, imaginile de pe camera de supraveghere de la ultima călătorie efectuată de Kim Jong Nam în Malaezia îl arată într-un lift de hotel cu un bărbat asiatic care ar fi agent al CIA. Rucsacul lui ar fi conţinut 120.000 de dolari în numerar pe care i-ar fi putut plăti pentru activităţi legate de informaţii sau ar fi fost venituri din afacerile sale de cazinouri.
Coreea de Sud şi oficiali ai SUA au spus că autorităţile nord-coreene au ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, care fusese critic la adresa conducerii de la Phenian. Regimul nord-coreean a respins acuzaţiile aduse.
Două femei au fost acuzate de otrăvirea lui Kim Jong Nam cu VX, un agent neurotoxic interzis, pe aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017. Doan Thi Huong, vietnameză, a fost eliberată în luna mai, şi indonezianca Siti Aisyah, care a fost eliberată în martie.
Potrivit Wall Street Journal, persoana a afirmat că Kim Jong Nam a călătorit în Malaezia în februarie 2017 pentru a se întâlni cu agentul său de legătură din CIA, deşi acest lucru ar fi putut să nu fie singurul scop al călătoriei.
Preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit de două ori, la Hanoi în februarie 2019 şi în Singapore în iunie 2018 în încercarea de a ajunge la un acord, dar nu au reuşit să ajungă la o înţelegere pentru a ridica sancţiunile SUA în schimbul renunţării de către Coreea de Nord la programele nucleare şi de rachete.
AGERPRES