Administrația Trump va trece în curând mișcare transnațională islamistă „Frăția Musulmană”, înființată în 1928 în Egipt, pe lista neagră a organizațiilor teroriste străine, a anunțat Casa Albă. Imediat după listarea sa, cea mai veche mișcare islamistă egipteană, cu peste un milion de membri în Orientul Mijlociu, va fi confruntată cu sancțiuni economice și interdicții de călătorie.
Decizia drastică a administrației de la Washington vine după vizita făcută luna trecută la Casa Albă de către președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi. Liderul de la Cairo l-a rugat pe președintele american, Donald Trump, să adopte această strategie, a anunțat presa americană, citată de BBC. Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a confirmat, marți, că executivul american a început demersurile pentru a legifera inițiativa. Egiptul a decretat deja că membrii „Frăției Musulmane” sunt teroriști. Abdel Fattah al-Sisi l-a răsturnat de la putere, în 2013, pe președintele Mohammed Morsi, fost lider al „Frăției Musulmane”. Imediat după ce SUA vor anunța plasarea mișcării islamiste pe lista organizațiilor teroriste, vor intra în vigoare sancțiunile impuse companiilor și persoanelor care interacționează cu membrii grupării. Această decizie a provocat însă un dezacord major între oficialitățile de la Casa Albă și liderii Departamentului american al Apărării, susține publicația „The New York Times”. Deși consilierul prezidențial american pe probleme de Securitate Națională, John Bolton, și secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, sprijină planul lui Trump, responsabili ai structurilor de securitate, avocați guvernamentali și oficialități diplomatice și-au exprimat îndoiala față de o astfel de inițiativă, precizând că nu sunt întrunite condițiile legale pentru a declara „Frația Musulmană” din Egipt organizație teroristă, iar decizia ar putea avea efecte negative în țări aliate SUA, unde mișcarea influențează partide importante. Luna trecută, Casa Albă a lovit și în Gărzile Revoluționare din Iran, trupele de elită ale armatei iraniene, pe care le-a inclus pe lista organizațiilor teroriste. A fost pentru prima oară când SUA au desemnat o organizație militară națională drept „teroristă”.
Un brand vechi
Înființată în 1928 de către Hassan al-Banna ca reacție față de imperialismul britanic din Egipt și căderea Imperiului Otoman, „Frăția Musulmană” este cea mai veche și cea mai mare mișcare politică musulmană din lume. Aceasta a influențat mișcările islamiste de pretutindeni, prin modelul său de activism politic, combinat cu acțiuni islamice de caritate. Inițial, „Frăția Musulmană” a intenționat să răspândească morala islamică și activitățile cu impact pozitiv pentru societate, dar s-a implicat rapid în politică, în special în lupta împotriva colonialismului britanic din Egipt și a influenței occidentale. În primele alegeri parlamentare de după alungarea de la putere a fostului președinte egiptean Hosni Mubarak, în februarie 2011, partidul politic asociat cu „Frăția Musulmană” a ajuns la putere, câștigând aproape umătate din voturile din Parlament. De la răsturnarea președintelui Morsi, mii de membri ai „Frăției Musulmane” au fost însă arestați.
„Președintele s-a consultat cu echipa sa de securitate națională și cu liderii din regiune care îi împărtășesc îngrijorarea în această privință, iar procedura de listare își urmează cursul intern”.
Sarah Sanders