x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă după Brexit

Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă după Brexit

27 Ian 2019   •   14:00
Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă după Brexit

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să se asigure că frontiera irlandeză rămâne deschisă sub orice acord de Brexit ca o garanţie a păcii în regiunea cu o istorie tulburată, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relatează duminică dpa. 

Există "o responsabilitatea morală europeană colectivă... de a face tot ce ne stă în putere pentru a evita riscul ca acel lucru să se mai întâmple", a declarat el, într-un interviu pentru dpa şi The Guardian. 

Timmermans a adăugat că nu va înţelege niciodată de ce "un număr de oameni de la Westminster sunt atât de relaxaţi în privinţa acestui lucru". 

"Cu niciun chip nu aş putea trăi cu o situaţie în care abandonăm Irlanda. Asta nu este Europa", a declarat Timmermans în interviul acordat săptămâna trecută. 

Timmermans a subliniat că prevederea privind aşa-numitul "backstop" (plasă de siguranţă) - o garanţie pentru a păstra deschisă frontiera irlandeză chiar dacă Marea Britanie nu poate ajunge la un acord comercial pe termen lung cu UE - trebuie să fie "blindat" şi fără limită de timp. Altfel, "nu mai este o plasă de siguranţă", a spus el. 

Unii susţinători ai Brexitului se tem că "plasa de siguranţă" ar putea lăsa Marea Britanie prea legată de UE. 

Parlamentarii britanici sunt încă într-un blocaj privind modul în care să meargă mai departe, cu doar nouă săptămâni înainte de termenul prevăzut pentru ieşirea ţării lor din UE. 

Preocupările sunt tot mai mari că se va concretiza scenariul unui Brexit fără acord, în contextul în care acordul negociat de Theresa May - şi care include "plasa de siguranţă" - rămâne foarte nepopular. 

Unii parlamentari britanici au avansat chiar ideea extinderii termenului limită pentru ca Marea Britanie să aibă timp să se pregătească de Brexit. Aceasta ar fi într-adevăr "o posibilitate" în conformitate cu Tratatul UE, a spus Timmermans. 

Dar Marea Britanie trebuie să le comunice statelor membre UE "pentru cât timp şi de ce, iar acestea vor ajunge la o decizie", a adăugat el. 

Planul privind mecanismul de "backstop" care să menţină deschisă frontiera irlandeză a fost unul dintre cele mai mari obstacole pentru Theresa May, notează dpa. 

În conformitate cu acordul de retragere pe care ea încearcă să-l treacă prin parlament, Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziţie de 21 de luni după ce va părăsi UE, în martie. 

În cazul în care perioada de tranziţie nu se va dovedi suficientă pentru a negocia viitoarea relaţie comercială, UE a insistat asupra unor măsuri pentru a menţine deschisă frontiera între Republica Irlanda, o membră UE, şi Irlanda de Nord, care va părăsi UE odată cu Marea Britanie. 

Acest lucru ar menţine o frontieră deschisă pe insula Irlanda, menţinând însă în acelaşi timp Marea Britanie şi Irlanda de Nord în acelaşi teritoriu vamal. 

Theresa May şi omologii săi din UE subliniază că nu se intenţionează folosirea "backstop"-ului - iar dacă se va întâmpla acest lucru va fi pentru cel mai scurt timp posibil - întrucât ei speră că pot ajunge la timp la un acord privind viitoarea relaţie comercială.

AGERPRES

×