x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FSB este bănuit că a colaborat cu Hezbollah împotriva Israelului

FSB este bănuit că a colaborat cu Hezbollah împotriva Israelului

06 Aug 2009   •   00:00

O unitate specială a serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, a colaborat cu aparatul de securitate al organizaţiei militante sud-libaneze Hezbollah la acţiunea de deconspirare a reţelelor de spionaj israeliene din Liban, relatează joi publicaţia on-line israeliană Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate, citând surse din serviciile occidentale de informaţii.



Potrivit sursei citate, FSB şi Hezbollah au acumulat o mare cantitate de date privind operaţiunile secrete israeliene din Liban, şi o vor folosi în vederea divulgării de 'descoperiri senzaţionale', după cum le dictează interesele.

Debka File subliniază că aceste informaţii indică faptul că FSB se implică pentru prima oară în acţiuni antiisraeliene în slujba unei organizaţii teroriste arabe şi califică o asemenea evoluţie ca fiind deosebit de îngrijorătoare. Această participare a FSB la acţiuni antiisraeliene ar fi o expresie a sprijinului strategic crescând al Rusiei faţă de Siria, principalul său aliat în Orientul Mijlociu.

Iniţial, serviciile secrete occidentale emiseseră ipoteza că Franţa a furnizat armatei libaneze echipament electronic de supraveghere ultraperformant care a dus la deconspirarea reţelelor de agenţi israelieni. În prezent, se ştie că armata libaneză nu a fost direct implicată în acţiunea de descoperire a agenţilor israelieni, ci doar în arestarea lor după ce au fost însemnaţi de Hezbollah.

Agenţii FSB înarmaţi cu echipament de detectare de comunicaţii secrete au fost desfăşuraţi pe întregul teritoriu libanez, până şi în cele mai îndepărtate colţuri şi i-au identificat unul după unul pe agenţii israelieni aflaţi în legătură cu bazele lor din Israel.

Potrivit Debka File, reţelele de spionaj israeliene din Liban au fost considerabil extinse când serviciile secrete israeliene au decis să profite de campania masivă de înrolare în Hezbollah de noi recruţi ca urmare a pierderilor grele suferite de organizaţia şită în războiul cu Israelul din 2006. Israelul a reuşit să infiltreze în Hezbollah numeroşi agenţi, inclusiv printre libanezii racolaţi pentru a fi antrenaţi în taberele Gardienilor Revoluţiei iraniene şi la instalaţiile militare siriene.

×
Subiecte în articol: externe