x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fuga din Kiev

Fuga din Kiev

24 Aug 2022   •   07:20
Fuga din Kiev

Un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat pentru BBC că mulți civili părăsesc Kievul de frica unui atac rusesc de Ziua Independenței țării. Tensiunea a crescut după ce Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Moscova ar putea încerca să lanseze un atac în cursul zilei de miercuri.

 

„Cu siguranță există o anumită îngrijorare în aer”, a declarat Rodnyansky pentru programul Today de la BBC Radio 4. „Oamenii reacționează la știri. Încearcă să se asigure că au planuri de urgență, nu vor să petreacă prea mult timp în apropierea centrului de lângă clădirile guvernului nostru”.

„Există riscul ca Rusia să încerce să lovească exact în acel moment, pentru a compensa incapacitatea sa de a avea vreun succes pe câmpul de luptă, de a avea vreun succes în a supune Ucraina și, practic, toate eșecurile pe care le-a înregistrat în ultimele șase luni”.

Rodnyansky a subliniat că guvernul dispune de apărare antiaeriană și că operațiunile de combatere a terorismului sunt în desfășurare pentru a aborda orice atacuri planificate ale Rusiei.

Răspuns dur, în caz de atac

Președintele Volodimir Zelensky a avertizat Rusia cu privire la un „răspuns puternic” la orice atac programat să coincidă cu Ziua Independenței Ucrainei.

„Acest răspuns va crește, va deveni din ce în ce mai puternic”, a declarat Volodymyr Zelensky într-o conferință de presă în timpul unei vizite a președintelui polonez Andrzej Duda, relatează agenția de presă Reuters.

Duda a adăugat că Zelensky și compatrioții săi luptau „în apărarea integrității statului ucrainean”.

 

Zelensky a speculat că Moscova ar putea „încerca ceva deosebit de urât” pentru a coincide cu sărbătorile de miercuri care marchează ruperea Ucrainei de sub dominația sovietică, în 1991.

×