x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 100 de cazuri de cancer de tiroidă la tinerii sub 18 ani, în Fukushima (STUDIU)

Peste 100 de cazuri de cancer de tiroidă la tinerii sub 18 ani, în Fukushima (STUDIU)

de Agerpres    |    25 Aug 2014   •   17:04
Peste 100 de cazuri de cancer de tiroidă la tinerii sub 18 ani, în Fukushima (STUDIU)

Un studiu referitor la impactul radiaţiilor emise în timpul catastrofei de la Fukushima din 2011 a constatat că 103 copii şi adolescenţi din zonă, care aveau până în 18 ani în momentul producerii accidentului la centrala nucleară, au fost afectaţi de cancerul de tiroidă sau sunt suspecţi de a avea această boală, relatează AFP, precizând că nu s-a stabilit o legătură clară între dezastrul atomic şi respectivele îmbolnăviri.

Un comitet de monitorizare a stării de sănătate a locuitorilor din zona afectată a efectuat teste pe aproape 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-estul Japoniei). S-au înregistrat 57 de cazuri de cancer tiroidian confirmate după intervenţii chirurgicale şi alte 46 suspiciuni de îmbolnăvire, neconfirmate încă.

Proporţia copiilor bolnavi de cancer al tiroidei din provincia Fukushima este de 30/100.000, însă nu există nicio bază de referinţă pentru această regiune, aşa încât nu se poate deduce că s-ar înregistra o creştere ca urmare a accidentului atomic din martie 2011.

Specialiştii înclină să creadă că această formă de cancer nu este direct legată de dezastru. 'Este greu să se stabilească o legătură de la cauză la efect, totuşi trebuie să continuăm analizele pentru că proporţia de tumori descoperite creşte odată cu vârsta, chiar în condiţii normale', a spus duminică după-amiază profesorul Shunichi Suzuki de la Universitatea de Medicină din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului.

Părinţii copiilor bolnavi cred totuşi că expunerea la radiaţii (îndeosebi de iod 131) în primele zile de la accidentul nuclear este cauza cancerului de tiroidă. 

×
Subiecte în articol: fukushima cancer