x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea s-au încheiat. La slujba de înmormântare au fost prezenți circa 200.000 de credincioși

Funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea s-au încheiat. La slujba de înmormântare au fost prezenți circa 200.000 de credincioși

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2023   •   14:50
Funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea s-au încheiat. La slujba de înmormântare au fost prezenți circa 200.000 de credincioși
Sursa foto: Profimedia Images

Funeraliile de înmormântare ale papei emerit Benedict al XVI-lea au fost oficiate de Papa Francisc în fața a circa 200.000 de credincioși. Aceasta s-a desfășurat în Piața Sfântul Petru de la Vatican, scrie Reuters.

12 persoane au transportat sicriul din Bazilica Sfântul Petru până în Piața Sfântul Petru, în sunet de clopote. Papa Francisc a oficiat slujba în scaun cu rotile deoarece suferă de dureri de genunchi. Au fost prezenți 125 de cardinali, 200 de episcopi şi 3.700 de preoţi.

Benedicat al XVI-lea a fost un erudit care a provocat o mare surpriză în Biserica Catolică prin abdicarea sa. 

Papa Francisc a făcut circa 10 referiri la scrieri bisericești și texte biblice, prin care l-a comparat pe fostul papă cu Isus, vorbind despre "înţelepciunea, tandreţea şi devotamentul pe care ni le-a oferit de-a lungul anilor".

"Benedict, prieten credincios al Mirelui Iisus, fie ca bucuria ta să fie deplină pe măsură ce îi auzi vocea, acum şi pentru totdeauna!", a spus Suveranul Pontif. 

De asemenea, Papa Francisc a pus mâna pe sirciu la sfârșitul ceremoniei în timp ce se ruga. Rămășițele pământești ale fostului papă au fost depuse într-o criptă din Bazilica Sfântul Petru. 

La sfârșitul funeraliilor, credincioșilor adunați în Piața Sfântul Petru au cerut ca Benedict al XVI-lea să fie recunoscut "Santo subito". Aceștia au început să ajungă la fața locului cu peste 5 ore înaintea ceremoniei, care a durat două ore. Au fost prezenți și germani îmbrăcați în costume populare din Bavaria, regiunea natală a lui Joseph Ratzinger. 

Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, pe 31 decembrie 2022, într-o mică mânăstire din curtea Vaticanului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

×