x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeraliile nazistului Erich Priebke vor avea loc marţi, la Roma

Funeraliile nazistului Erich Priebke vor avea loc marţi, la Roma

de Istvan Deak    |    13 Oct 2013   •   12:14
Funeraliile nazistului Erich Priebke vor avea loc marţi, la Roma

Funeraliile fostului căpitan SS Erich Priebke, condamnat la închisoare pe viaţă pentru participarea sa la masacrul de la Grotele Ardeatine de lângă Roma, şi mort vineri la vârsta de 100 de ani, vor avea loc marţi la Roma.

Avocatul său, Paolo Giachini, a afirmat că funeraliile vor avea loc într-una dintre bisericile din capitala italiană, fără a da detalii.

Erich Priebke, condamnat în 1998 în Italia la închisoare pe viaţă pentru participarea sa la masacrul care a vizat 335 de civili italieni, în martie 1944, s-a aflat în arest la domiciliu, din motive de sănătate, din 1999. El a locuit în apartamentul lui Giachini, din zona de nord a capitalei italiene.

Avocatul a anunţat vineri că fostul criminal de război nazist va fi înmormântat alături de soţia sa, la San Carlos de Bariloche, la sud-vest de Buenos Aires, unde se refugiase după război. Dar Guvernul argentinian a anunţat imediat că refuză să primească pe teritoriul său corpul neînsufleţit al criminalului nazist.

După acest anunţ, numeroase voci la Roma s-au făcut auzite pentru a reaminti că a doua zi după funeraliile lui Erich Priebke va fi comemorată împlinirea a 70 de ani de la deportarea evreilor din ghetoul de la Roma.

"În acea zi nu este prevăzută o ceremonie de funeralii", a subliniat purtătorul de cuvânt al episcopiei din Roma, don Walter Insero, citat de agenţia Ansa, în timp ce primarul Romei, Ignazio Marino, a afirmat că nu va consimţi decât o ceremonie "strict privată", şi nu în centrul capitalei.

În timpul procesului său, Priebke, supranumit "Măcelarul", nu şi-a exprimat vreun regret pentru crimele de la Grotele Ardeatine, din 1944. în primă instanţă, în august 1996, el a afirmat că a fost forţat să participe la masacru, pentru că "ordinul a venit direct de la Hitler, de la Berlin", aminte[te France Presse.
Apoi, în faţa Curţii de Apel a tribunalului militar din Roma, în martie 1998, s-a justificat:"Moartea mea nu ar fi permis salvarea acestor oameni nevinovaţi. Acest episod m-a urmărit toată viaţa, dar nu am vrut niciodată să schimb demnitatea mea pe o exhibare publică a căinţei".

Descoperit în Argentina, în mai 1994, apoi extrădat în Italia, în noiembrie 1995, a pledat întotdeauna că este nevinovat.

În primăvara lui 1944, trupele naziste au ucis 335 de civili italieni în ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept "masacrul de la Grotele Ardeatine". După sfârşitul războiului, cele două Guverne de la Roma şi de la Bonn nu au luat nicio măsură pentru a da de urma ucigaşilor, fiind mai interesate de problemele politice, şi nu de justiţie, se arată într-un articol dat publicităţii de publicaţia germană Der Spiegel.

În martie 1944, Priebke conducea trupele SS care au executat 335 de civili italieni, dintre care cel mai tânăr avea 15 ani, drept răzbunare după uciderea a 33 de soldaţi germani de către un grup de partizani.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, Grotele Ardeatine erau exploatate pentru o rocă vulcanică folosită în producţia de ciment. Dar la data de 24 martie 1944, producţia încetase de mult. În acea zi, au fost aduse acolo mai multe camioane cu prizonieri – în total, 335 de italieni. Ocupanţii germani doreau să se răzbune pentru un atac pe care partizanii comunişti îl organizaseră cu o zi în urmă împotriva unei unităţi germane staţionate la Roma. Victimele acestui act de răzbunare au fost alese la întâmplare; majoritatea erau prizonieri într-o închisoare Gestapo aflată la Roma. Nici unul dintre cei 335 de italieni nu fuseseră implicaţi în acţiunea comuniştilor.

Incidentul a rămas în istoria crimelor de război ca masacrul de la Grotele Ardeatine. După război, a devenit un simbol al atrocităţilor germane comise în Italia în timpul celui de-al Treilea Reich.

×