x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe G7 vrea să oprească livrările de petrol din Rusia

G7 vrea să oprească livrările de petrol din Rusia

09 Mai 2022   •   09:14
G7 vrea să oprească livrările de petrol din Rusia
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Statele G7 vor să renunțe la livrările de petrol din Rusia dar nu au stabilit un calendar concret, scrie AFP.

"G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc. Această decizie va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul", a anunţat Casa Albă.

G7 mai vrea să interzică "serviciile de audit, management, consultanţă, marketing, a tuturor serviciilor folosite pentru a face să funcţioneze companiile multinaţionale, dar şi potenţial pentru a eluda sancţiunile sau a disimula averi obţinute incorect".

Dar șefii statelor G7 vor să întreprindă acest lucru "într-o manieră adecvată şi raţională" și nu au comunicat ce măsuri vor lua. 

La reuniune a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

De asemenea, G7 a transmis că războiul din Ucraina "acoperă de ruşine Rusia şi sacrificiile istorice ale poporului său" și i-au transmis lui Zelenski  "angajamentul lor de a lua noi măsuri pentru a ajuta Ucraina să-şi asigure un viitor liber şi democratic şi pentru a se apăra şi a respinge viitoare acte de agresiune".

SUA va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei privind media şi accesul companiilor şi marilor averi ruseşti la servicii de consultanţă şi de contabilitate. Vor fi restricționate posturile tv Pervîi Kanal, Russia-1 şi NTV. Companiilor americane li se interzice să le finanţeze prin publicitate sau să le vândă echipamente.
"Nicio companie americană nu trebuie să participe la finanţarea propagandei ruseşti", a spus un înalt responsabil al Casei Albe.

Din grupul G7 face parte Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit.




 

×
Subiecte în articol: g7 Rusia